10 tot 15 procent minder aardappelproductie door droogte


“Voor ons is de situatie ook uitzonderlijk. Pas als er in september gerooid wordt, kennen we de impact van de extreme droogte”, legt topman Wallays uit.

Zeker is nu al dat de aardappelen kleiner zullen zijn en dat er minder geoogst zal worden. “Waarschijnlijk gaan we iets minder friet exporteren”, zegt Wallays. Toch moeten we nog geen friettekort vrezen. Al zal de consument tevreden moeten zijn met kortere frieten.”

Agristo verwerkt voornamelijk aardappelen van Belgische bodem, maar het werkt ook samen met boeren uit Noord-Frankrijk, Duitsland en Nederland. De vier landen worden samen de 'potato belt' genoemd. Omdat de extreme droogte heel Europa in haar greep heeft, is er geen vraag naar aardappelen uit andere Europese landen. “Wij moeten zeer grote volumes aardappelen verwerken, en die vind je niet overal”, zegt de topman. Agristo exporteert jaarlijks meer dan een half miljoen ton verwerkte aardappelen naar 120 landen. Alle aardappelen die bij Agristo worden verwerkt, komen uit een straal van 120 kilometer rond zijn sites.
De Boerenbond bevestigt het verhaal van de magere aardappeloogst, zeker nu er nog geen regen in zicht is. Landbouwers zijn het gewoon om met wisselvallig weer om te gaan, maar deze extreme droogte is verschrikkelijk uitzonderlijk. De problemen gaan verder dan alleen de aardappelteelt, al lijkt die sector het zwaarst getroffen.

 

Gerelateerde artikels

Denk aan de jaarpremie in april
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
Nieuwe naam voor Match en Smatch: CoMarkt

Actueel

Denk aan de jaarpremie in april
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
Nieuwe naam voor Match en Smatch: CoMarkt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy