100 Vlaamse Jumbo winkels?


De komst van Jumbo naar Vlaanderen wordt al ruime tijd aangekondigd, maar nu lijkt er schot in de zaak te komen. Zo heeft Peter Isaac, de managing director van Jumbo België, aan vakblad Gondola bekend gemaakt dat de eerste winkel in november van dit jaar zal openen. De primeur is voor de Limburgse fusiegemeente Pelt. Op termijn is er volgens Jumbo potentieel voor 100 extra winkels in Vlaanderen. Die uitbouw zal in stapjes verlopen. Tegen eind 2020 zouden er al een 15-tal Jumbo's moeten zijn. Het zou dan gaan om een mengeling van klassieke supermarkten, Foodmarkten (een vers-supermarkt waar je ook kan eten) en City-winkels (kleinere stadswinkels).

Prijzenslag
In Nederland zijn de winkels van Jumbo echte 'prijsvechters'. In Vlaanderen zullen ze dus een directe concurrent worden voor Colruyt, dat van 'de goedkoopste prijzen' ook zijn handelsmerk heeft gemaakt. De strijd belooft hevig te worden. Eind vorig jaar bleek uit een vergelijking door het onderzoeksbureau Daltix dat Jumbo voor merkproducten gemiddeld 11 % goedkoper is dan Colruyt.

Recent ondervond Colruyt al een prijzenaanval door de Nederlandse Albert Heijn keten. Onderzoek door Test-Aankoop heeft trouwens uitgewezen dat de prijzen in een Colruyt winkel, die op minder dan vijf kilometer van een Albert Heijn winkel ligt, gemiddeld 3 % lager zijn dan in andere Colruyt-winkels. Opvallend, zeker omdat blijkt dat de Albert Heijn winkels amper 1 % duurder zijn dan de naburige Colruyt.

Albert Heijn is al sinds 2011 aanwezig in ons land en heeft ondertussen al een een 40-tal winkels. Daar zouden er volgens de directie van moederbedrijf Ahold de komende jaren nog eens 30 à 50 moeten bijkomen.

Delhaize
Uit de jaarresultaten van de groep Ahold Delhaize blijkt overigens dat de omzet van de Delhaize winkels in België vorig jaar hun omzet met 2,9 % zagen stijgen. Hun operationele winstmarge steeg van 2,2 naar 2,8 %. Volgens topmanager Frans Muller geven de cijfers aan dat de nieuwe marktstrategie van Delhaize 'op toerental' aan het komen is. Delhaize maakte maandag nog bekend dat het zijn historische hoofdkantoor in Molenbeek gaat sluiten en verhuizen naar Asse. 

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy