17 miljoen euro naar alcoholsmokkel


In 2017 was dat slechts 10,9 miljoen euro. In 2015 was de blootgelegde fraude zelfs 30 keer kleiner, met iets meer dan een half miljoen euro aan ontdoken rechten. In november 2015 werden de accijnzen op wijn en gedistilleerde dranken fors verhoogd, met respectievelijk 30 en 41%. De btw van 21% wordt sindsdien ook op de accijnzen geheven. De verhoging had tot gevolg dat een kwart van de verkoopprijs van een fles wijn uit accijnzen, btw en andere heffingen bestaat. Bij een fles gedistilleerde drank kan dat tot driekwart zijn.

Dat lijkt het alcoholverbruik niet te hebben gedrukt. De jongste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie wijzen zelfs op meer alcoholconsumptie in ons land. Maar steeds meer alcohol wordt nu gekocht in buurlanden, vooral Luxemburg en Frankrijk.

De Belgische staatskas was daarbij de grote verliezer. In het eerste jaar na de accijnsverhoging stegen de accijnsinkomsten uit alcoholische dranken nog van 778 naar ruim 830 miljoen euro, maar daarna ging het bergaf tot 815 miljoen euro vorig jaar. Bovendien mogen we er van uitgaan dat de gevonden gesmokkelde alcohol slechts het topje van de ijsberg is. Het lijdt weinig twijfel dat het gros van de smokkel onopgemerkt blijft.

Het prijsverschil blijft Belgen verleiden om over de grens hun winkelkarretje te vullen. Uit een enquête van de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken Vinum Et Spiritus bleek onlangs nog dat een op de drie Belgen wel eens de grens oversteekt om goedkopere alcoholische dranken in te slaan. Een kwart van de Belgen die dat nu nog niet doen, wil dat wel doen indien de accijnzen nog verder stijgen.

Gerelateerde artikels

Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?

Actueel

Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy