5% verkochte goederen is namaak


Het gaat om sectoren waar intellectuele eigendomsrechten belangrijk zijn. Die sectoren zijn goed voor 42% van het Europese bbp, 28% van de directe werkgelegenheid en 10% van de indirecte werkgelegenheid.

In een nieuwe studie schat het Euipo het verlies voor de elf sectoren op 7,4% van hun omzet. Het gaat om sectoren zoals cosmetica en persoonlijke verzorging, kleding en schoenen en accessoires, sportmateriaal, speelgoed en spelletjes, juwelen en uurwerken, handtassen en koffers, muziek, wijn en alcohol, geneesmiddelen, pesticiden en smartphones. 

In België is dat 5% van de omzet of een kostprijs van 1,5 miljard of 133 euro per Belg. Euipo schat dat daardoor 8.262 banen verloren gaan. Voor kleding en aanverwante bedraagt het verlies zo'n 28,4 miljard euro of 9,7% van de Europese omzet. Voor België wordt het geschat op 8,6% of 542 miljoen euro. Cosmetica, inclusief persoonlijke verzorging, verliest in Europa 10,6% van zijn omzet (7 miljard) aan namaak, terwijl dat in België op 9% (203 miljoen) wordt geschat.

Consumenten kopen namaak om wille van de lagere prijzen, de goede beschikbaarheid en het feit dat er vrijwel geen maatschappelijk stigma rust op dergelijke activiteiten, stelt het Euipo. 6% van de consumenten die al namaak kochten, zegt dat ze dat deden omdat ze misleid werden. 27% zei niet zeker te zijn of het om namaak ging.

Het Euipo denkt dat de consument bewust maken voor de negatieve gevolgen voor de economie, het beste wapen is tegen piraterij en namaak.

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy