50 miljoen euro schade door hitte

Nieuws

De hittegolf van vorige week heeft voor 50 miljoen euro aan schade veroorzaakt in de land- en tuinbouw. “En dat is een voorzichtige schatting”, zegt landbouwexpert Sofie Scherpereel. Vooral aardappelen hebben onder de hitte geleden.

“De definitieve schade door de droogte en de hitte van vorige week wordt pas duidelijk bij de oogst”, zegt Vanessa Saenen, Boerenbond-woordvoerder. “Maar veel fruit heeft schroeivlekken en is niet meer geschikt voor de verkoop. Doordat er wel eens plaatselijke buien waren, is de schade in ene regio groter dan in de andere. We krijgen berichten binnen van een verlies tot 30 procent. Als het weer niet opnieuw extreem wordt, dan lijkt de schade nu wel kleiner dan vorig jaar. Toen duurde de hittegolf veel langer.”

Daarnaast hebben vooral aardappelen onder de hitte geleden. Ook voor de maïs kwam het op een kritisch moment omdat de pluim in de vrucht staat. Boomkwekerijen en siertelers tellen enorm veel verdorde planten. De landbouwers vragen om een onderzoek te starten en de situatie opnieuw als ramp te erkennen. Als dat gebeurt dan worden ze voor 40 tot 80 procent terugbetaald, met een maximumbedrag van 62.400 euro. Het zou voor de land- en tuinbouw al het derde rampjaar op rij zijn. “Of dit een landbouwramp is, moet de nieuwe Vlaamse regering beslissen”, reageert minister Van den Heuvel.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1917)