Aardappel blijft maaltijdbegeleider bij uitstek, maar thuisverbruik daalt

Nieuws

Het thuisverbruik van verse ongeschilde aardappelen staat al een paar jaar onder druk. Van alle maaltijdbegeleiders komt de aardappel nog wel steeds het vaakst op tafel in de Belgische keuken.

Ook in 2017 noteerden we een volumedaling met 3,4%. De andere maaltijdbegeleiders, verwerkte aardappelen of andere producten als rijst en pasta, noteren een status quo of een lichte stijging. Van alle maaltijdbegeleiders komen gekookte aardappelen als de meest gebruikte bereidingsvorm op tafel. Aardappelen worden voornamelijk in de supermarkt gekocht en in steeds kleinere verpakkingen. Thuis is veruit de belangrijkste consumptieplaats voor aardappelen en aardappelbereidingen. Friet is hierop de uitzondering en wordt vaker buitenshuis gegeten of buitenshuis afgehaald.

Dit alles blijkt uit gegevens die VLAM aankocht bij GfK Belgium, die de aankopen van 5.000 Belgische gezinnen voor thuisverbruik opvolgt, uit online onderzoek dat iVox in opdracht van VLAM uitvoerde en uit de Marktmaker, de online research community van VLAM in samenwerking met InSites Consulting.

Het volledige artikel met grafieken vind je hier.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1227)