Ahold Delhaize test zelfrijdende minisupermarkten

Nieuws

Stop & Shop zal vanaf de lente verse producten en maaltijdboxen via autonome voertuigen aan huis leveren. Dat maakte Ahold Delhaize bekend. Voorlopig is de service enkel beschikbaar in de regio Boston.

In het kader van een samenwerking met de Amerikaanse start-up Robomart, wil Ahold Delhaize tegemoetkomen aan de toenemende interesse van klanten om zelf producten te selecteren die ze via internet besteld hebben. Bovendien wil de groep hen een nog betere en gemakkelijkere winkelervaring bieden. Daarom stuurt Ahold Delhaize voortaan autonome voertuigen de baan op zodat Stop & Shop-klanten uit de regio Bosten zelf hun producten kunnen kiezen. Dankzij deze nieuwe dienst kan Stop & Shop zich trouwens nog verder manifesteren buiten zijn bestaande fysieke winkels.

“Dit is een manier waarbij we nieuwe technologie inzetten om het klanten gemakkelijker te maken om hun boodschappen te doen - door simpelweg de winkel naar hen te brengen”, vertelt Mark McGowan, voorzitter bij Stop & Shop. “We weten dat veel van onze consumenten zelf de mogelijkheid willen hebben om hun eigen keuzes te maken wanneer het op verse producten aankomt, en we zijn dan ook trots dat we de eerste retailer zijn die samen met Robomart de noden van onze consumenten vervullen dankzij hun hypermoderne oplossing.”

Hoe werkt het?

Klanten van Stop & Shop in de regio Bosten kunnen een Robomart-voertuig bestellen via een app op hun smartphone. Wanneer het voertuig toekomt, gaan de klanten naar buiten, ontgrendelen ze de deuren van het voertuig en kiezen ze zelf welke producten (verse groenten en fruit,…) ze willen kopen. Van zodra ze al hun producten gekozen hebben, vergrendelen ze opnieuw de deuren en laten ze het zelfrijdende voertuig zijn weg verderzetten. De RFID- en computervisie technologie in het voertuig herkent automatisch welke producten de klant gekozen heeft, waarna de klant binnen enkele seconden zijn factuur via e-mail ontvangt.

“Decennialang konden klanten genieten van het comfort van de lokale groenteboer en melkman die aan huis kwamen om hun producten te verkopen, en wij geloven dat we dankzij deze zelfrijdende technologie dit niveau van gemak en toegankelijkheid kunnen herstellen”, vertelt Ali Ahmed, oprichter en CEO van Robomart. “We kijken er enorm naar uit om onze visie samen met Stop & Shop tot leven te brengen, een van de meest baanbrekende en vooruitdenkende supermarktketens in de wereld.”

Continue bevoorrading

Alle Robomart-voertuigen zijn autonoom, elektrisch en worden vanop een afstand bestuurd vanuit een Robomart-vestiging. Tijdens hun reis zullen deze gekoelde wagens aangevuld worden met verse Stop & Shop-referenties om klanten te verzekeren dat ze de beste producten krijgen.

De samenwerking met Robomart is het recentste voorbeeld van Stop & Shop-inspanningen om technologie in te zetten om de winkelbeleving te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. Het merk opende recent ook een gemechaniseerde micro-fulfillmentcenter in de regio Hartford, Connecticut, in samenwerking met Takeoff Technologies. Daarnaast introduceerde het, in samenwerking met Giant/Martin’s, honderden robots in zijn supermarkten.

Andere merken van Ahold Delhaize zijn ook volop aan het investeren in innovaties, zoals Albert Heijn dat binnenkort zijn eerste volledig geautomatiseerde distributiecentrum opent in Nederland. Verder werkt Ahold Delhaize ook samen met universiteiten via zijn Artificial Intelligence for Retail (AIR)lab om het onderzoek naar AI en robots te versnellen.

Bron: Gondola.be - Auteur: l.goethuysen@gondola.be 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2212)