Belgische detailhandel draait kleinere volumes, tegen de Europese trend in

Nieuws

De Belgische detailhandel draait de laatste maanden telkens lagere volumes dan een jaar eerder, met in september een negatieve uitschieter van -2,2 procent. Dat is het laagste cijfer van alle EU-landen, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Gemiddeld gaat de detailhandel in de EU er met 1,5 procent op vooruit.

Luc Ardies van Buurtsuper.be wijst erop dat het cijfer ‘ontzettend grote verschillen’ tussen de verschillende segmenten verbergt. "De tendens die wij bijvoorbeeld zien, is dat speciaalzaken in de voedingshandel het moeilijk hebben. Vele winkels sluiten de deuren. Maar hun marktaandelen worden wel gerecupereerd door de buurtsupermarkten, genre AD of Proxy Delhaize, Carrefour Market, Spar en Alvo.

Ardies merkt tot slot op dat België nog altijd een erg hoge winkeldichtheid heeft in vergelijking met andere landen in Europa. Dat is ook de reden waarom e-commerce bij ons nog beperkt is in de detailhandel en nooit zo'n hoge vlucht zal nemen als in de landen die op dat vlak voorlopers zijn, klinkt het. "E-commerce gaat vooral om comfort. Maar bij ons passeren mensen op weg naar huis een dozijn winkels waar ze terecht kunnen voor hun aankopen", aldus Ardies.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1296)

Volg Buurtsuper.be via facebook

Nieuws

Op de Facebookpagina van Buurtsuper.be vind je dagelijks inspirerende berichten, actueel nieuws en boeiende reportages. Volg ons dus zeker indien je op de hoogte wil blijven van het meest relevante nieuws uit de food retail.
Lees meer ››

Maximaal 0,8% loonstijging in 2019 en 2020

Nieuws

De lonen in ons land kunnen dit en volgend jaar max. 0,8% boven op de index stijgen. Dat blijkt uit het loonkostenrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat donderdag verscheen en waarvan De Tijd de grote lijnen vernam. Het rapport luidt het begin in van het loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties.
Lees meer ››