Belgische detailhandel draait kleinere volumes, tegen de Europese trend in

Nieuws

De Belgische detailhandel draait de laatste maanden telkens lagere volumes dan een jaar eerder, met in september een negatieve uitschieter van -2,2 procent. Dat is het laagste cijfer van alle EU-landen, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Gemiddeld gaat de detailhandel in de EU er met 1,5 procent op vooruit.

Luc Ardies van Buurtsuper.be wijst erop dat het cijfer ‘ontzettend grote verschillen’ tussen de verschillende segmenten verbergt. "De tendens die wij bijvoorbeeld zien, is dat speciaalzaken in de voedingshandel het moeilijk hebben. Vele winkels sluiten de deuren. Maar hun marktaandelen worden wel gerecupereerd door de buurtsupermarkten, genre AD of Proxy Delhaize, Carrefour Market, Spar en Alvo.

Ardies merkt tot slot op dat België nog altijd een erg hoge winkeldichtheid heeft in vergelijking met andere landen in Europa. Dat is ook de reden waarom e-commerce bij ons nog beperkt is in de detailhandel en nooit zo'n hoge vlucht zal nemen als in de landen die op dat vlak voorlopers zijn, klinkt het. "E-commerce gaat vooral om comfort. Maar bij ons passeren mensen op weg naar huis een dozijn winkels waar ze terecht kunnen voor hun aankopen", aldus Ardies.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1415)

Plezier op het werk, werkt!

Nieuws PMO Opleidingen

Hoe hoog is het plezier bij jouw medewerkers? Tijdens de Dag van de Medewerker zet je ze misschien extra in de bloemen, maar gelukkige medewerkers zijn het hele jaar door belangrijk. Ze bepalen immers of jouw buurtsuper succesvol is!
Lees meer ››

Nieuwe blauwe zak

Nieuws

Op 1 april 2019 zijn de eerste intercommunales Verko et IDM van start gegaan met de nieuwe en uitgebreide ‘blauwe zak’. Deze laat nu ook plastic verpakkingen toe die vroeger werden geweigerd zoals botervlootjes, yoghurt potjes,…
Lees meer ››