Bierconsumptie stijgt voor het eerst in vijf jaar

Nieuws

Voor het eerst in jaren drinken de Belgen weer meer bier. Oorzaken zijn de warme zomer, het WK voetbal en onze toenemende alcoholvrije dorst.

Dat meldt de Federatie van Belgische Brouwers. De voorgaande vijf jaren moesten ze steevast melden dat we alwéér minder bier hadden gedronken. Maar het voorbije jaar is de consumptie gestegen. Met amper 0,1% weliswaar, maar toch. “Dat hebben we te danken aan de mooie zomer van 2018 en het WK voetbal.”

Voor 2019 vreest de federatie opnieuw een achteruitgang. Maar niettemin is de sector tevreden, vooral omwille van de groei van het verbruik van alcoholvrij bier met zo'n 5%. Ook de export is alweer met goed 2% gestegen. Van al het bier dat we hier brouwen, gaat 70% naar het buitenland. Opvallend: België voert zelfs meer bier uit dan de Duitsers, de Nederlanders of de Fransen.

Ook het aantal brouwerijen blijft toenemen. In 2017 waren er 261 professionele brouwerijen, eind 2018 waren dat er al 304. En intussen zijn er alweer een stuk of twintig bijgekomen. Brouwers die overigens almaar meer soorten bier maken. Niet meer alleen pils, witbier en tripel, maar ook meer 'hippe' bieren zoals IPA, saison en stout. “En dat is alleen maar positief. Het toont aan hoe veelzijdig Belgisch bier is en hoe creatief onze brouwers ermee omgaan. Ze slagen erin om onze rijke traditie te combineren met frisse innovatie.”

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1831)

Binnenkort bij Carrefour betalen met vingerafdruk

Nieuws

De Tijd bericht vandaag over Carrefour die in verschillende van zijn Brusselse winkels klanten de mogelijkheid geeft om met hun vingerafdruk te betalen. Het gaat om een proefproject, maar wanneer het precies van start gaat en over welke winkels het gaat, is nog niet bekend.
Lees meer ››