Britse supermarkten en overheid discussiëren over voedseltekort door Brexit

Nieuws

Britse supermarkten zijn niet tevreden met de oproep van de Britse overheid om, in voorbereiding van de Brexit, voeding te hamsteren. De supermarkten willen niet de verantwoordelijkheid dragen voor het wanbeheer van hun regering.

"De overheid brengt duidelijk een verhaal dat bedrijven, die zich goed hebben voorbereid, de Brexit het hoofd zullen kunnen bieden", stelde Justin King, die tien jaar lang ceo was van Sainsbury's. "En dat het hun eigen verantwoordelijkheid is als ze daar niet in slagen". Dat terwijl tekorten niet uit te sluiten vallen als grenscontroles leiden tot een ontwrichte toelevering. "Als de helft van de bestelwagens vertraagd zijn, dan zullen er lege rekken zijn binnen de week", zei King.

Michael Gove, de minister verantwoordelijk voor de Brexit-planning, heeft beklemtoond dat er geen voedseltekorten zullen zijn, mocht het op 31 oktober tot een Brexit zonder akkoord komen. Hooguit zullen de prijzen voor sommige schaarse goederen wat hoger liggen, maar echte tekorten sloot hij uit. "Er is nooit een goed moment van het jaar om uit de EU te stappen zonder deal", stelde hij. "Maar we moeten klaar zijn voor de gevolgen."

En over dat 'klaar zijn' ligt volgens hem een grote verantwoordelijkheid bij de supermarktketens. De Britse voedingsindustrie is sterk afhankelijk van import uit Europa. Normaal gezien importeert het VK de helft van zijn voeding. Een derde komt uit de EU. Maar aan het einde van oktober komt 86% van de sla, 70% van de tomaten en 27% van het zachte fruit uit andere Europese landen, stelt het British Retail Consortium (BRC). 

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1917)