Brussel test terugbrengpremie voor weggegooide blikjes

Nieuws

Op drie plaatsen in het Brusselse gewest staan automaten waar je voor elk teruggebracht blikje een terugbrengpremie van 5 eurocent ontvangt. Die kan je als aankoopbon in Good Food-winkels en in de horeca inwisselen.

De automaten maken deel uit van het proefproject dat Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) met tal van partners lanceerde. De drie ‘terugbrengpremie-machines’ zijn geplaatst op de campus Solbos, bij de universitaire kantines op de Paul Hégerlaan in Elsene; de Alma-site van de UCL, in Sint-Lambrechts-Woluwe; en het Muntplein in Brussel-Stad.

De werking is eenvoudig: het volstaat om één of meerdere blikjes in de machine te stoppen en, in ruil, krijgt je een aankoopbon ter waarde van het overeenstemmende aantal teruggebrachte blikjes (1 blikje = 5 eurocent). De bonnen kunnen ingewisseld worden bij Good Food-winkels en in de horeca. De lijst met deelnemende handelszaken vind je via https://retourpremie.brussels.

Testperiode duurt minstens 6 maanden
Elke machine kan tot 4.500 blikjes verwerken. Het systeem zal zes maanden worden getest. In die periode zal bekeken worden welk effect er is op het terrein. De test moet nagaan of het systeem de aanwezigheid van blikjes in de openbare ruimte kan verminderen.

Netheidsonderzoek
Zo zullen Brussel en Net Brussel een netheidsonderzoek voeren op het Muntplein, één van de drie plaatsen met een ‘terugbrengpremie-machine’. Vier maal zal het in de omgeving ingezamelde afval onderzocht worden. Dit onderzoek en de ervaringen van het personeel Netheid van de stad Brussel die voor het onderhoud en het legen van de machine zal instaan, moet de mogelijkheid bieden om de impact van de installatie te beoordelen.

Bron: metrotime.be

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1540)