Buurtsuper.be en UNIZO: "Verplichte afronding dringend in de Kamer stemmen"

Nieuws

"Laat de stemming in de Kamer over de verplichte afronding tot op 5 eurocent bij cash betalingen nu zo snel mogelijk doorgaan." Dat zeggen Buurtsuper.be en UNIZO naar aanleiding van het vandaag in De Tijd geciteerd Europees rapport over de ‘tsunami’ van de inmiddels 61 miljard rosse centjes in de Unie.

Op 23 november vorig jaar besliste de federale ministerraad over de verplichte afronding in ons land. Deze zou ingaan op 1 december van dit jaar. "Maar opdat de wet er effectief zou komen, wordt de noodzakelijke stemming daarover in de Kamer best niet te lang meer uitgesteld", waarschuwt Lieven Cloots, juridisch adviseur van de UNIZO-studiedienst. "Iedereen is de muntjes van 1 en 2 eurocent liever kwijt dan rijk."

Ook in de andere betrokken eurolanden is een meerderheid gewonnen om de euromuntjes een langzame dood te laten sterven. Finland heeft ze nooit geproduceerd, Italië sinds afgelopen jaar ook niet meer, Nederland past al twaalf jaar de afrondingsregels toe... In de Eurobarometer van december 2017 stemden 7 op 10 Belgische consumenten voor het uit omloop halen van deze muntjes door afronding tot op 5 eurocent. En in verschillende UNIZO-bevragingen toonde ook een overtuigende meerderheid van de handelaars zich voorstander. En terecht.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1296)

Volg Buurtsuper.be via facebook

Nieuws

Op de Facebookpagina van Buurtsuper.be vind je dagelijks inspirerende berichten, actueel nieuws en boeiende reportages. Volg ons dus zeker indien je op de hoogte wil blijven van het meest relevante nieuws uit de food retail.
Lees meer ››

Maximaal 0,8% loonstijging in 2019 en 2020

Nieuws

De lonen in ons land kunnen dit en volgend jaar max. 0,8% boven op de index stijgen. Dat blijkt uit het loonkostenrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat donderdag verscheen en waarvan De Tijd de grote lijnen vernam. Het rapport luidt het begin in van het loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties.
Lees meer ››