Buurtsuper.be en UNIZO: "Verplichte afronding dringend in de Kamer stemmen"

Nieuws

"Laat de stemming in de Kamer over de verplichte afronding tot op 5 eurocent bij cash betalingen nu zo snel mogelijk doorgaan." Dat zeggen Buurtsuper.be en UNIZO naar aanleiding van het vandaag in De Tijd geciteerd Europees rapport over de ‘tsunami’ van de inmiddels 61 miljard rosse centjes in de Unie.

Op 23 november vorig jaar besliste de federale ministerraad over de verplichte afronding in ons land. Deze zou ingaan op 1 december van dit jaar. "Maar opdat de wet er effectief zou komen, wordt de noodzakelijke stemming daarover in de Kamer best niet te lang meer uitgesteld", waarschuwt Lieven Cloots, juridisch adviseur van de UNIZO-studiedienst. "Iedereen is de muntjes van 1 en 2 eurocent liever kwijt dan rijk."

Ook in de andere betrokken eurolanden is een meerderheid gewonnen om de euromuntjes een langzame dood te laten sterven. Finland heeft ze nooit geproduceerd, Italië sinds afgelopen jaar ook niet meer, Nederland past al twaalf jaar de afrondingsregels toe... In de Eurobarometer van december 2017 stemden 7 op 10 Belgische consumenten voor het uit omloop halen van deze muntjes door afronding tot op 5 eurocent. En in verschillende UNIZO-bevragingen toonde ook een overtuigende meerderheid van de handelaars zich voorstander. En terecht.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1382)

Interview met schrijver van hét marketingboek van 2018

Nieuws

Super magazine sprak met Rachid Lamrabat. Hij helpt bedrijven om hun marketing af te stemmen op de nieuwe consument. Zijn boek ‘Etnomarketing’ werd verkozen tot BAM Marketing Book of the Year 2018. Hij is spreker op ons marketingcongres in april. Lees hier, bij wijze van voorproefje, alvast het interview...
Lees meer ››