Buurtsuper.be: “Minder plastic verbruiken? Supermarkten zelf laten experimenteren”


In Wallonië zijn plastic zakjes al sinds maart vorig jaar verboden. Delhaize werkt er daarom met papieren zakjes, Carrefour met biologisch afbreekbare zakjes. Brussel voert het verbod in september in. Bovendien komen er bij Delhaize dan katoenen zakjes bij, die voor 50 cent te koop zullen zijn. “Als alles volgens plan verloopt, zullen de papieren en katoenen zakjes dit najaar ook in Vlaanderen de plastic zakjes vervangen. Ons doel is om zo voor heel België op jaarbasis 80 miljoen plastic zakjes te besparen”, zegt Roel Dekelver van Delhaize.

De katoenen zakjes hebben kleine gaatjes in de stof waardoor de caissière kan zien of er wel degelijk de soort groente of fruit in zit die op de sticker staat. Vuile zakjes kunnen in de wasmachine gestopt worden.

Albert Heijn overweegt katoenen zakjes voor groenten en fruit. Er loopt ook een proefproject om het plastic dat teruggebracht wordt naar de winkels, te recycleren in vuilniszakken voor het huismerk. En de eierdozen van biologische eitjes worden nu al gemaakt van gras en gerecycleerd karton.

Ook Carrefour levert inspanningen om plastic verpakkingsmateriaal terug te dringen. Tijdens het proefproject wordt in een tiental winkels getest of klanten voor stoffen zakjes kiezen om hun groenten en fruit in af te wegen. Je betaalt dan 60 cent per stuk of 2,40 euro voor vijf zakjes.

Bij Colruyt Group hebben ze de plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling dunner gemaakt en komen ze met kleinere zakjes om minder plastic in omloop te brengen. Colruyt berekende dat door het verdunnen van de zakjes en het aanbieden van kleinere modellen, 174 ton plastic op jaarbasis kan worden bespaard.

Mei Plasticvrij

Tijdens ‘Mei Plasticvrij’ proberen meer dan 10.000 mensen zo weinig mogelijk plastic mee naar huis te nemen. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) stapt deze maand met een nieuw verpakkingsplan naar de regering, met onder andere een verbod op plastic zakjes, zoals in Wallonië.

Buurtsuper.be bepleit convenant

Buurtsuper.be heeft vorig jaar verschillende meetings bijgewoond met de meerderheidspartijen in het Vlaamse Parlement. Buurtsuper.be bepleit een convenant waarbij in eerste instantie de kassazakjes voortaan betalend worden. Voorlopig wil het geen wettelijke regeling voor de plastic draagtassen voor versafdelingen zoals groenten en fruit. Het voordeel van zo’n convenant is dat de direct betrokken partijen namelijk de verschillende supermarktgroepen zelf kunnen experimenteren. Op die manier kunnen ze in de praktijk oplossingen kiezen die hen het beste passen. “De visie of het einddoel is minder verpakkingen verdelen. Hoe de supermarkten die doelstellingen halen is van ondergeschikt belang”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be.  

Gerelateerde artikels

Denk aan de jaarpremie in april
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
Nieuwe naam voor Match en Smatch: CoMarkt

Actueel

Denk aan de jaarpremie in april
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
Nieuwe naam voor Match en Smatch: CoMarkt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy