Buurtsuper.be pleit voor rem op nieuwe supermarktvestigingen

Buurtsuper.be stelt het Europees winkelvestigingsbeleid in vraag naar aanleiding van de opening van Jumbo in Pelt.

Er zijn teveel supermarkten in België en met de onbeperkte openingen van nieuwe winkels, wordt het verdienmodel in de sector ernstig bedreigd. Niet alleen de rendabiliteit, maar ook duizenden jobs komen in gevaar. Buurtsuper.be neemt de Europese Dienstenrichtlijn op de korrel: “Gemeenten moeten in een oververzadigde markt opnieuw nieuwe supermarktopeningen kunnen weigeren,” aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be. “Europa moet de nefaste economische gevolgen van haar Dienstenrichtlijn durven analyseren.”

De afgelopen jaren groeide de totale omzet van de Belgische supermarkten niet meer. Het voorbije jaar was er zelfs een volumedaling van 2,2%. Volgens AC Nielsen zijn er momenteel in België al 4.676 grote en kleinere supermarkten en hun aantal blijft groeien. De vier grootste supermarktketens in België hebben hun winstmarge op vijf jaar tijd zien dalen. De gemiddelde nettowinst in de hele sector bedraagt volgens Comeos nog slechts 1,1%. Volgens Buurtsuper.be, de UNIZO organisatie van zelfstandige supermarkten, is die nettowinst bij haar leden nauwelijks hoger (1,5% van de omzet). Bij elke winkelopening ontstaat een nieuwe ratrace op basis van prijskortingen en allerlei promoties, waardoor het verdienmodel uiteindelijk bij alle marktspelers in gevaar komt. Dit zal in de komende jaren ook duizenden banen kosten in de retail sector.

Sinds de Bolkestein Richtlijn of Europese Dienstenrichtlijn (2006/123/EG) mogen de lidstaten geen winkelvergunningen meer weigeren omwille van economische motieven. Aangezien het Belgische vergunningsbeleid in handen is van de gemeenten, betekent dit concreet dat gemeenten een nieuwe vergunningsaanvraag niet kunnen weigeren, ook al is er reeds sprake van een overaanbod en dreigt de komst van een bijkomende supermarkt de levensvatbaarheid van de andere te bedreigen. Een mooi voorbeeld hiervan is de gemeente Pelt met iets meer dan 30.000 inwoners, waar door de komst van Jumbo negen winkels zich klaarmaken voor een prijzenoorlog, die uiteindelijk voor alle marktspelers destructief zal zijn.

Buurtsuper.be heeft recent bij het Europees Economisch Sociaal Comité, het officieel adviesorgaan van de Europese Commissie, er op aangedrongen om de gevolgen van de Bolkestein- of Europese Dienstenrichtlijn kritisch te analyseren en de lidstaten de mogelijkheid te geven om nieuwe supermarkten te weigeren omwille van hun impact op de bestaande detailhandel.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2138)

Deelnamepakket al besteld?

Nieuws

Het deelnamepakket van onze imagocampagne bevat je attenties voor het Weekend van de Klant en je materiaal van onze imagocampagne (winkelaffiches en krasloten voor het jackpotspel) én je maakt kans om Super Team 2020 te worden!
Lees meer ››