Buurtsuper.be tevreden met N-VA standpunt tegen statiegeld


De reactie komen van Jelle Engelbosch, lid van de Parlementaire Commissie Leefmilieu en lid van de partijraad, in een interview dat in het ‘Het Belang van Limburg’ verscheen. Eerder twijfelde Open VLD ook al aan het nut van statiegeld. In de gemeenteraad van Sint Truiden wordt komende week gestemd over de toetreding tot de zogenaamde ‘Statiegeld Alliantie’ die voor de invoering is. Volgens Engelbosch, ook gemeenteraadslid in Sint Truiden, verhoogt statiegeld de administratieve en logistieke kosten voor de betrokken bedrijven, waardoor uiteindelijk ook de consument moet opdraaien voor een minderheid van hardnekkige vervuilers.
 
Volgens Buurtsuper.be biedt statiegeld meer problemen dan oplossingen. De complete industrie en winkelsector heeft daarom de strijd aangebonden tegen zwerfvuil via het project www.mooimakers.be. De sector ondersteunt dit initiatief van OVAM, Fost Plus en de VVSG waarbij een team van 10 medewerkers sensibiliseringscampagnes organiseert, onderzoek voert, kennisuitwisseling faciliteert en aanstekelijke acties opzet om zwerfvuil aan te pakken. Een flink deel van het project gaat ook naar een strenger controle- en handhavingsbeleid. Recente cijfers bevestigen dat de hoeveelheid zwerfvuil langs Vlaamse gewest- en autosnelwegen ondertussen is afgenomen met 34 % en tonen aan dat op deze ingeslagen weg moet worden verder gewerkt.

Eerder experimenteerde een Spar winkel uit Wespelaar met de invoering van zo’n statiegeldsysteem voor drankverpakkingen. De nieuwe retourautomaat kostte €18.000 en de afhaling door gespecialiseerde bedrijven €250 per maand. Minstens even groot is het probleem dat niet alle consumenten de verpakkingen spoelen alvorens ze te retourneren en vaak verpakkingen in de automaat deponeren die er niet thuishoren. Dit levert heel wat bijkomende kosten op. Totaal zou de invoering van statiegeld €40.000 kosten of één derde van wat een gemiddelde buurtsuper jaarlijks verdient.

Buurtsuper.be heeft via haar leden afgelopen maand de lokale gemeentebesturen hierover trachten te sensibiliseren en is gelukkig met het N-VA besluit. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “We weten dat zwerfvuil ontzettend veel geld kost voor de gemeentebesturen. Als dan iemand met een mirakeloplossing komt zoals statiegeld, dan is men geneigd om daar ook effectief in te geloven. Maar zoals vaak: als een oplossing te simpel lijkt om waar te zijn, dan wordt dat achteraf ook zo bevestigd.”

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy