Buurtsuper.be vraagt minister Muylle om '1+2 gratis' actie te onderzoeken

Nieuws

Naar aanleiding van de '1+2 gratis' acties die Albert Heijn opnieuw organiseert, heeft Buurtsuper.be de Economische Inspectie gevraagd om een onderzoek in te stellen. Vorig jaar bleek dat sommige producten met verlies werden verkocht, wat in België is verboden.

De toenmalige Minister Kris Peeters heeft de directie van Albert Heijn vorig jaar al op het matje geroepen. Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen of de Nederlandse retailer zich nu opnieuw bezondigt aan dezelfde overtredingen.

Los daarvan vraagt Buurtsuper.be aan de nieuwe Minister van Economie en Consumentenzaken, Nathalie Muylle, om een halte toe te roepen aan dergelijke markt ontwrichtende promotie acties.

Lees hier de brief die Buurtsuper.be richtte aan de Minister. 

 

Geachte Mevrouw de Minister,

Betreft: Promotie Albert Heijn – 1+2 gratis;

Vorig jaar heeft Buurtsuper.be, de UNIZO organisatie van zelfstandige supermarkten, de Minister en de Economische Inspectie gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de AH 1+2 gratis acties, dit gelet op het wettelijk verbod op de verkoop met verlies. Het onderzoek toonde aan dat AH effectief in overtreding was. Uw voorganger, de heer Kris Peeters, heeft toen de AH-directie ontboden en hen gewaarschuwd om dergelijke acties niet meer te ondernemen.

Ondertussen organiseert AH opnieuw hun 1+2 acties (zie http://view.publitas.com/ah/bonus-week-52-01-2019-2020). Wij hebben de Economische Inspectie hiervan in kennis gesteld en gevraagd te onderzoeken of er opnieuw sprake is van een verkoop met verlies. Wij vragen ons trouwens af of de Economische Inspectie zelf niet gemachtigd is om zo’n onderzoek in te stellen, zeker als het gaat over een onderneming die zich reeds eerder bezondigde aan deze onwettige handelspraktijken.

Tot slot willen wij u vragen om – zelfs los van de conclusies van dit onderzoek van de EI – samen met onze en andere betrokken partijen na te denken over beleidsmaatregelen die dit soort van extreme en ontwrichtende promoties in te perken. Los van de oneerlijke concurrentie tegenover kleinere marktspelers, verstoren dergelijke acties ook de rendabiliteit van de complete voedselketen waaronder heel wat kmo’s en (wat verse voeding betreft) landbouwers.

Met vriendelijke groeten,

Luc Ardies Algemeen Directeur Buurtsuper.be

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1927)

Carrefour blijft omzet verliezen in België

Nieuws

Carrefour blijft omzet verliezen in ons land. In 2018 verkocht de Franse warenhuisketen hier nog voor 4,274 miljard euro aan producten, in 2019 was dat al gedaald tot 4,125 miljard euro of met 1,7%. Toch zegt het concern tekenen van beterschap te zien.
Lees meer ››

Douwe Egberts vliegt uit rekken Colruyt

Nieuws

Het Nieuwsblad rapporteerde vandaag over een conflict tussen Colruyt en Douwe Egbert. In veel filialen van Colruyt en Okay ligt als gevolg daarvan nog maar weinig of zelfs geen koffie van Douwe Egberts meer in de rekken.
Lees meer ››