CO²-neutrale banaan bij Delhaize

Nieuws Productnieuws

In het kader van haar missie om tegen eind 2021 CO²-neutraal te worden, biedt Delhaize vanaf vandaag Be-climate bananen aan die 100% CO²-neutraal zijn. Dankzij reducerende en compenserende maatregelen wordt de CO²-impact van de bananen 100% gecompenseerd wordt.

Delhaize gaat op basis van dit typevoorbeeld nog andere fruit en groenten CO²-neutraal maken via klimaatbeschermingsprojecten. Alle initiatieven rond CO² passen in het Lion’s Footprintprogamma waarmee Delhaize de strijd aangaat tegen overtollig plastic, CO²-uitstoot en voedselverspilling.

Hoe wordt een banaan CO²-neutraal ?

In de eerste plaats heeft Delhaize in samenwerking met Port International berekend hoeveel CO² een banaan uitstoot. Uit berekeningen blijkt dat per kilo banaan er gemiddeld 0,9 kilo CO² wordt uitgestoten. Voor het totale verkoopsvolume op jaarbasis maakt dit dus 7.110.000 kilo CO². Op basis daarvan heeft Delhaize bekeken hoe de uitstoot van CO²-doorheen de supply chain kunnen verminderen. Binnen dit proces onderscheidt Delhaize zowel het kweken van de bananen, het transport, het rijpen en het aanleveren van de producten. 

De focus van dit proces ligt in de eerste plaats op het reduceren van de CO²-uitstoot. Zo wordt erop toegekeken dat het transport groener en duurzamer georganiseerd wordt, dat de verpakking duurzaam is en dat er gebruik gemaakt wordt van groene energie. "De uitstoot die we niet kunnen reduceren, willen we toch compenseren om op die manier CO²-neutraal te worden. Dit doen we door klimaatbeschermingsprojecten te ondersteunen. Zo wordt een drinkwaterproject in Cambodja en een herbebossingsproject in Peru ondersteund om het overblijvende CO²-volume te compenseren", aldus Delhaize.

Delhaize bekijkt nu op basis van dit pilootproject om andere fruitsoorten toe te voegen aan dit CO²-neutraalprogramma. Een eerste product dat in aanmerking zou komen zijn aardbeien.

Lees ook ›› Alle producten (2150)

Boost voor versbeleving

Nieuws

Ondernemers Michiel Masschelein en Annelies Himpens zochten naar vernieuwing in hun Carrefour Express in Rekkem. In samenwerking met Croustico lanceerden ze een broodjesconcept, gekneed naar hun winkel, de ‘Croustico Sandwich Corner’.
Lees meer ››

Technische werkloosheid verlengd

Nieuws

Vakbonden en werk­gevers zijn het in de Groep van 10 eens geraakt over een verlenging van de steunmaatregelen voor bedrijven om de coronacrisis te overbruggen van 30 juni tot 31 augustus. Het gaat dan onder meer om een voortzetting van de tijdelijke werkloosheid en de ­regeling voor ouderschapsverlof.
Lees meer ››

Menselijke factor onderschat

Nieuws

De menselijke factor in de vorm van competente, servicegerichte medewerkers wordt door veel retailers onderschat. Het menselijke aspect wint in belang in het post-corona tijdperk en wordt steeds meer het ‘nieuwe normaal’. Volgens Consensio zal de coronacrisis een aantal reeds bestaande trends nog versterken.
Lees meer ››