Coca-Cola verpakt blikken voortaan in karton

Nieuws

Coca-Cola European Partners investeerde in 2018 27,9 miljoen euro in een nieuwe bliklijn en twee verpakkingsinstallaties in de Gentse productie- en distributievestiging. Deze nieuwe faciliteiten werden vandaag, 4 oktober, officieel in gebruik genomen en zorgen ervoor dat de huidige plasticfolie rondom blikjes vervangen kan worden door karton.

Zo wordt jaarlijks 80 ton plastic bespaard in België. De installatie werd ingehuldigd in aanwezigheid van Mathias De Clercq, burgemeester van Gent, en maakt onderdeel uit van een groots West-Europees initiatief waarbij naar schatting jaarlijks zo’n 4.000 ton plastic in West-Europa bespaard zal worden.

Verscherpte verpakkingsdoelstellingen, concrete stap in Gent
De nieuwe verpakkingsinstallaties zijn een onmiddellijke doorvertaling van Coca-Cola’s aangescherpte duurzaamheidsdoelstellingen voor West-Europa die gisteren werden aangekondigd en waarin het streven naar een wereld zonder verpakkingsafval centraal staat. 

Etienne Gossart, Country Director België en Luxemburg, Coca-Cola European Partners: “Als marktleider willen we op alle vlakken toonaangevend zijn, dus ook wat verpakkingen betreft. We moeten het gebruik van verpakkingen waar mogelijk verminderen. Alle verpakkingen, inclusief plastic, moeten worden ingezameld. Daarom willen we stap voor stap alle onnodige of moeilijk te recycleren plastic uit ons aanbod verwijderen. Vandaag zetten we in Gent een belangrijke stap om maximaal te besparen op moeilijker te recycleren plastic.”

Eerder dit jaar lanceerde Coca-Cola een zomercampagne met de oproep: ‘Koop geen Coca-Cola als je ons niet helpt recycleren!’ Coca-Cola is daarmee de eerste in zijn sector die zo inzet op het thema van recyclage. Ook lanceerde het bedrijf flessen gemaakt uit 100% gerecycleerd plastic voor het volledige portfolio van Chaudfontaine.

Made in Gent
De recente investering in Gent illustreert ook dat het bedrijf blijvend wil investeren in de productie- en distributievestiging, die vorig jaar nog haar 50e verjaardag vierde. “Er werd sinds 2015 in totaal al meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in de productie- en distributievestiging van Gent door het bouwen van een gloednieuwe fabriek. Dat investeringstraject zorgt ervoor dat we in de toekomst nog beter kunnen inspelen op steeds evoluerende marktontwikkelingen. Dankzij die geleidelijke optimalisaties hebben we samen opnieuw een positief investeringsklimaat gecreëerd in Gent”, aldus Bernard Santens, Productiedirecteur Coca-Cola European Partners Gent.

De nieuwe kartonnen multi-packs worden gebruikt bij het verpakken van blikjes Coca-Cola original taste, Coca-Cola light taste, Coca-Cola zero sugar, Fanta, Sprite, Finley, Fuze Tea en Appletiser in verschillende formaten (12 x 0,15L, 6 x 0,25L en 4 x 0,25L), goed voor zo’n 29 productvarianten in totaal. Het karton dat gebruikt wordt draagt het PEFC (Programme for the Endorsement of Forestry Certification), SFI- (Sustainable Forest Initiative), en FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council).

De blikjes met kartonnen verpakking zullen vanaf volgende week te vinden zijn in de Belgische en Luxemburgse supermarkten.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2150)

Boost voor versbeleving

Nieuws

Ondernemers Michiel Masschelein en Annelies Himpens zochten naar vernieuwing in hun Carrefour Express in Rekkem. In samenwerking met Croustico lanceerden ze een broodjesconcept, gekneed naar hun winkel, de ‘Croustico Sandwich Corner’.
Lees meer ››

Technische werkloosheid verlengd

Nieuws

Vakbonden en werk­gevers zijn het in de Groep van 10 eens geraakt over een verlenging van de steunmaatregelen voor bedrijven om de coronacrisis te overbruggen van 30 juni tot 31 augustus. Het gaat dan onder meer om een voortzetting van de tijdelijke werkloosheid en de ­regeling voor ouderschapsverlof.
Lees meer ››

Menselijke factor onderschat

Nieuws

De menselijke factor in de vorm van competente, servicegerichte medewerkers wordt door veel retailers onderschat. Het menselijke aspect wint in belang in het post-corona tijdperk en wordt steeds meer het ‘nieuwe normaal’. Volgens Consensio zal de coronacrisis een aantal reeds bestaande trends nog versterken.
Lees meer ››