Colruyt lanceert nachtwerk in zijn winkels


Vandaag doet de laatste om 20.30 uur het licht uit in de Colruyt-winkels. Maar als het aan de directie ligt, branden de lampen er binnenkort tot middernacht. Colruyt wil er 's morgens ook vroeger aan beginnen: om 5 in de plaats van om 7 uur. Voor de klanten blijven de openingsuren ongewijzigd. In de late uren zal het personeel pakjes voor de webwinkel Collect & Go maken. 

Groei webwinkel opvangen 

Met de maatregel wil de Colruyt-groep de groei van haar webwinkel opvangen, melden de Franstalige Sudpresse-kranten. Vorig jaar verkocht het beursgenoteerde familiebedrijf voor 370 miljoen euro boodschappen via het internet. Veel van de gevulde Collect & Go-manden die klanten in 186 afhaalpunten kunnen ophalen, komen uit twee magazijnen in Zaventem en Erpe-Mere. Maar die barsten uit hun voegen. Daarom maakt het Colruyt-personeel ook in de winkels e-commercepakketten. Ook dat model loopt tegen zijn limieten aan.  

De Colruyt-directie wil niet dat verpakkend Colruyt-personeel de klanten voor de voeten loopt. De oplossing volgens de directie? E-commercepakjes maken als de klanten weg zijn. 'En dan is nachtwerk nodig', zegt personeelsdirecteur Wim Mertens. 'Het is het efficiëntst de pakketten in onze winkels samen te stellen', zegt hij. 'Ze zijn er uitstekend voor ingericht. Producten komen er in bulk aan en de afhaalpunten liggen in de winkels. Bovendien creëren we verspreid in het land jobs in de plaats van centraal in aparte e-commercemagazijnen.' 

Mertens schat dat elke winkel die met nachtwerk begint een tot twee nieuwe voltijdse personeelsleden in dienst neemt. 'Dat is in ieder geval zo in het testproject dat we binnenkort lanceren.' Vanaf januari werken in negen Colruyt-winkels vier tot vijf mensen in shiften tussen 5 uur en middernacht. Als dat goed werkt, rolt Colruyt die manier van werken uit naar de andere winkels. 

Akoord vakbonden 

Dan moet de directie wel een akkoord met de bonden sluiten. 'Dat is nog niet gelukt', zegt Filip Lemberechts van de vakbond ACLVB. Er zijn twee twistpunten. Zo is er onenigheid over de toeslag die het personeel dat 's nachts werkt krijgt. De directie wil het 30 % extra betalen. De vakbonden willen 50 %. Beide partijen verdedigen hun standpunt door te verwijzen naar de nachtwerkregelingen bij andere bedrijven. 'Wij vergelijken ook met buitenlandse bedrijven', zegt Mertens. 'Een hogere toeslag dan wij voorstellen is niet duurzaam op lange termijn. 'Belgische bedrijven betalen hun personeel vandaag al meer dan buitenlandse concurrenten. Dat is een hinderpaal voor e-commercespelers in ons land. Verkopers van kleding en elektronica verloren onder andere door de hoge loonkosten klanten aan buitenlandse bedrijven zoals Coolblue, Bol.com en Zalando.

Ten tweede maken de bonden zich zorgen over de werkschema's. 'We willen geen onregelmatige en onvoorspelbare werkschema's', zegt vakbondsman Lemberechts. 'Dat is iets waar wij oor voor hebben', antwoordt directielid Mertens. Op 11 december zitten de vakbonden en de directie weer samen. 

Bron: De Tijd 

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy