Cru van Coluryt maakt jaarlijks 8 miljoen euro verlies

Nieuws

In De Standaard stond vandaag dat Cru van Colruyt de afgelopen vijf jaar 30 miljoen euro verlies heeft gemaakt. Reeds eerder werd het project bijgestuurd: de versmarkt in Overijse, vijf jaar geleden geopend, en die aan de Kouter in Gent bleven. Maar Wijnegem sloot de deuren.

"Onze vestiging daar was een bestemmingswinkel. Op die locatie was geen passage, waardoor er onvoldoende omzet gedraaid werd", zegt Stefan Goethaert, algemeen directeur Colruyt Fine Food. Cru besloot de winkel te sluiten en te herbeginnen aan de Groenplaats in Antwerpen. Cru is nu wel tevreden over de winkel. "We noteren er al dubbel zoveel mensen als in Wijnegem", zegt Jo Spiegeleer, business unit ­manager van Cru.

Halfweg 2021 wil Cru een vierde versmarkt openen, in een voormalige brouwerij aan de Ninoofsesteenweg in Dilbeek. Goethaert denkt wel dat er later nog nieuwe verkooppunten zullen volgen. "We bekijken stap voor stap waar er plaats is."

Cru heeft slechts 850 artikelen in het ­assortiment, tegenover 10.500 in een ­Colruyt-supermarkt. Maar de winkel biedt een totaal andere beleving. De ambitie is om telkens het beste assortiment aan te bieden, producten met meer smaak en van een hoge kwaliteit.

Wie kan zich die luxeprijzen veroorloven? "We hebben drie soorten klanten", zegt Goethaert. "Mensen die hier dagelijks verse inkopen komen doen, mensen die bij speciale gelegenheden komen en consumenten die voor bepaalde producten komen." Bij de trekkers zitten vooral brood en ook kaas. "Het zuurdesembrood wordt in Halle speciaal voor de drie winkels gebakken. In de kaasafdeling liggen veel soorten de in een gewone supermarkt niet te vinden zijn. Ook de gerookte zalm doet het goed."

De eindejaarsperiode betekent dat Cru een dubbele omzet draait. Wanneer hoopt Cru break-even te draaien? Goethaert lacht minzaam, maar een antwoord komt er niet. Eenzelfde reactie bij de vraag of Overijse na vijf jaar al break-even is. De resultatenrekening suggereert iets anders. Cru stapelde al zo'n 30 miljoen euro (fiscaal aftrekbare) verliezen op. 8 miljoen daarvan werden ingeschreven in het recentste boekjaar, toen Wijnegem dichtging. Per 100 euro in het winkelmandje, legde Cru toen 50 euro bij. Zelfs gecorrigeerd voor uitzonderlijke kosten, zal het nog wel even duren voor er een nulresultaat gehaald wordt.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1972)