De trends van komend kerstdiner
Algemene vaststelling: er zijn twee redenen waarom de Belgen voor traditionele schotels kiezen. Eerst en vooral doen deze maaltijden hen aan de maaltijden van hun ouders of grootouders denken. Maar ze willen er ook zeker van zijn dat iedereen het menu zal appreciëren.
Vlees en vis
- Kreeft, oesters, verse of gerookte zalm en grijze garnalen blijven de grote klassiekers van de feesttafel.
- De pens wordt met bijzondere smaken in een feestkleedje gestoken, met bv. peperkoek, boschampignons, Calvados, enz.
- De fondue, gemakkelijk en gezellig, blijft heel geliefd bij de Belgen. De bestellingen voor fondueschotels, steengrilgerechten, gourmet en teppanyaki blijven stijgen.
- Het wild, nog enkele weken in de rekken voor het einde van het seizoen.
Groenten
- De Top 3 van de eindejaarsgroenten: boontjes, witloof en boschampignons.
- Olijven verliezen geen terrein bij het aperitief. De verkoop ligt de laatste twee weken van het jaar 4 keer hoger.
- Belgen zijn verzot op aardappelen. Tijdens de eindejaarsfeesten ontdekken ze dan ook graag verschillende soorten aardappelspecialiteiten.
Dessert
Als dessert in individuele portie of om te delen, zoals ministronken, makrons, café gourmand...
Dranken
- Wat wijnen betreft, zijn het traditiegetrouw Bordeaux-wijnen die het best verkopen.
- De champagne en cava en processo vloeien allen rijkelijk.
- De gin tonic blijft de geliefkoosde feestaperitief.