Delhaize trekt kaart van duurzame mobiliteit


2300 fietsen – zoveel tweewielers van Delhaize rijden er op dit moment rond in België. Het startte als proefproject in 2012 en telt na 7 jaar het hoogst aantal bedrijfsfietsen aangeboden door een bedrijf in België. Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit wil Delhaize dit succesvol project in de kijker plaatsen en andere medewerkers en bedrijven inspireren om gelijkaardige initiatieven te lanceren.

Zowel de medewerkers in de winkels, distributiecentra als het hoofdkantoor kunnen een gratis bedrijfsfiets aanvragen. Voorwaarde is wel dat minstens 60 % van het woon-werkverkeer met de fiets gebeurt. Voor mensen die binnen een straal van 10 kilometer van de tewerkstellingplaats wonen, wordt een conventionele fiets aangeboden. Personeel dat verder dan 10 kilometer woont, kunnen zelfs beroep doen op een elektrische fiets. Daarnaast ontvangen de mensen ook alle nodige attributen om zich veilig en beschermd op de openbare weg te begeven (fluovestje, regenvest, pomp,…)

Met dit initiatief wil Delhaize in de eerste plaats de globale CO²-uitstoot van het bedrijf verminderen. Het merendeel van de medewerkers van de winkels wonen binnen een straal van 5 kilometer rond de winkel. Meer mensen op de fiets betekent minder wagens op de weg en dus minder CO². Tegen 2021 wil Delhaize CO²-neutraal zijn, dus dit soort initiatieven dragen daar zeker toe bij. Ook het gezondheidsaspect speelt hier aangezien lichaamsbeweging deel uitmaakt van een gezondere levensstijl. Studies tonen ook dat het stressniveau bij mensen die met de fiets naar het werk gaan, veel lager ligt.

Geïntegreerde mobiliteitsaanpak
Het concept van de bedrijfsfietsen maakt deel uit van een geïntegreerde aanpak om op die manier een groot mogelijke impact te creëren, zowel via het personeel als via de eigen activiteiten. Zo ondersteunt Delhaize ook carpooling om zoveel mogelijk personeelsleden samen naar het werk te laten rijden.

Op het niveau van de activiteiten bekijkt Delhaize permanent om bijvoorbeeld haar transport efficiënter en duurzamer te laten verlopen. Zo maakt Delhaize ondermeer gebruik van dubbeldektrailers, geluidsarme nachttransporten, vervoer per trein en water en test het ondermeer het beleveren van de Brusselse stadswinkels per fiets. Voor de bevoorrading van haar Fresh Atelier verkooppunten in Brussel heeft Delhaize een samenwerking met Urbike. Vandaag wordt reeds Fresh Atelier Ravenstein met een fietskoerier beleverd voor droge voeding en dranken. Binnenkort wordt een stedelijke hub in Brussel in gebruik genomen om ook de andere Brusselse Fresh Ateliers te bevoorraden. Met die hub zullen ook de verse producten voor de Fresh Ateliers via een fietskoerier aangeleverd worden. Op deze manier slaagt Delhaize erin de nu al moeilijke mobiliteit in Brussel te ontlasten.

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy