'Digitaks' definitief begraven

Nieuws

Er komt geen Europese belasting die ervoor moet zorgen dat internetgiganten als Google en Facebook een rechtmatige bijdrage aan de schatkist leveren. Het plan voor zo'n 'digitaks' is deze week tijdens de maandelijkse vergadering van de Europese ministers van Financiën in Brussel definitief begraven.

Digitale reuzen zoals Google, Amazon, Facebook en Apple zijn exponentieel kunnen groeien omdat verschillende van hun digitale activiteiten vandaag niet of nauwelijks belast worden. Zo betalen zij maar een belasting van 9,5% terwijl andere bedrijven ruim 23% betalen.
Het Belgisch wetsvoorstel van Vanessa Matz (cdH) dat het niet gehaald heeft, viseerde grote bedrijven die een omzet hebben van meer dan 750 miljoen euro wereldwijd en 5 miljoen in België, enkel op de digitale diensten. Het voorstel legde een forfaitaire belasting op van 3% op de inkomsten van digitale diensten.

Ook een minder ambitieus Frans-Duits compromisvoorstel haalde het niet. ­Ierland, Zweden, Denemarken en Finland willen hier immers niet van weten. “Dit is een gemiste kans”, zei Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Pierre Moscovici na afloop van de vergadering. Omdat het er al langer naar uitzag dat de EU haar digitaks zou moeten laten vallen, kondigden Frankrijk en andere lidstaten al aan dat ze op eigen houtje zo'n belasting willen invoeren. De VS hebben al gewaarschuwd om de landen die dat doen voor de Wereldhandelsorganisatie te zullen dagen. 

Bron: Het Nieuwsblad, 13 maart 2019 / Comeos 

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1469)

VLAM activiteitenverslag 2018

Nieuws

De buitenwereld kent VLAM vooral van de binnenlandse mediacampagnes voor consumenten. VLAM spreekt echter ook professionals aan: gezondheidswerkers, handelaars, winkeliers of horeca-uitbaters. Het promotiecentrum hecht steeds meer belang aan communicatie over duurzaamheid.
Lees meer ››

Wat met flexi-jobs na verkiezingen?

Nieuws

Wie minstens vier vijfde werkt of gepensioneerd is, mag een flexi-job uitoefen in de horeca, bij bakkers en slagers en in de kleinhandel. Sommige politieke partijen stellen het systeem van de flexi-jobs in vraag.
Lees meer ››