Dit jaar meest aantal terugroepingen, maar toch was ons voedsel nog nooit zo veilig


“Ons eten was nog nooit zo veilig” aldus de professor. Deze week nog werden drie producten teruggeroepen: een te hoge concentratie cyanide in Turkse abrikozenpitten, stukjes harde blauwe plastiek in kalkoenschnitzel en almonella in geitenkaas. De teller staat daarmee tot en met gisteren op 94 “recalls” dit jaar.

Bij zo'n terugroepactie wordt het product uit de rekken genomen en wordt de consumenten die het al gekocht hebben gevraagd het niet te consumeren en het ­terug te brengen.

Het FAVV publiceert al die ­recalls op zijn website. Opvallend: vorig jaar waren het er ­amper 54. Het jaar daarvoor 53. Op acht maanden tijd zitten we nu dus al zeventig procent hoger.

FAVV-woordvoerster Dorine Van Geert stelt dat ook de bedrijven zelf beter controleren. “Onze controleurs sensibiliseren ook bedrijven dat ze wettelijk verplicht zijn het te melden als er problemen opduiken. Het hoger aantal terugroepingen verbaast professor Theo Niewold niet: “Niemand wil de winkel of producent zijn die aan de basis ligt van de volgende fipronilcrisis. Dus voert iedereen zijn controles op. Meer controleren betekent onvermijdelijk dat je meer dingen vindt. En producenten beseffen dat snel melden - en de kost die gepaard gaat met zo'n terugroepactie - beter is dan de imagoschade als je dingen verzwijgt en er echt een schandaal losbarst. Ik meen het als ik zeg dat ons voedsel nog nooit zo veilig is ­geweest als nu.”

 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy