Doen maaltijdcheques meer eten?


In 2019 waren het er al 2,05 miljoen - bijna één op de twee Belgische werknemers rekent aan de kassa dus af met het extralegale voordeel van de maaltijdcheques. Voor velen is het een welgekomen aanvulling op het huishoudbudget. 40% van de begunstigden noemt het onmisbaar en belangrijk voor het maandelijks budgettair evenwicht, weet Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, koepelfederatie van uitgevers van maaltijdcheques.

Eén op de twee wacht zelfs op de ontvangst van de cheques om eten te gaan kopen. "Elk weekend volgend op het herladen van de kaart zien we hetzelfde fenomeen: onze begunstigden trekken er massaal mee naar de bakker, slager, supermarkt en buurtwinkel. In totaal wordt meer dan de helft van alle maaltijdcheques in de eerste twee weken gebruikt."

Wie aan de kassa de kaart van Sodexo, Edenred of Monizze kan bovenhalen, geeft 10% meer uit aan voeding. Omgekeerd zegt 43% van wie geen maaltijdcheques meer ontvangt, een daling van de voedingsuitgaven te merken. Ook handelaars zien de cheques dus graag komen: 60% van de 25.000 aangesloten handelaars verklaart een positief effect te hebben op z'n omzet. Voor één op de drie vertegenwoordigen ze zelfs tot 10% van de omzet.

Maaltijdcheques spelen ook een rol in de kwaliteit van de aangekochte voeding: één ontvanger op de drie beweert dankzij de cheques een betere kwaliteit te kunnen kopen. Of dit gezondere voeding betreft, dan wel meer merkproducten, is niet bekend. 

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy