Eénmaking auteurs- en naburige rechten een feit

Nieuws

Vanaf vandaag worden de auteurs- en naburige rechten bij het (af)spelen van muziek in winkels vanuit één platform beheerd. Die integratie van de huidige, aparte platformen voor auteursrechten (SABAM) enerzijds en voor uitvoerdersrechten (SIMIM en PLAYRIGHT) anderzijds, zal komaf maken met de huidige verwarring en misverstanden.

Buurtsuper.be en UNIZO ijveren al járen voor deze eenmaking. Buurtsupers die muziek in hun winkel afspelen moet hiervoor auteursrechten betalen aan de inningsorganisatie SABAM. Ze dienen hun aangifte in bij SABAM en betalen de factuur.

Veel minder bekend is dat ze daarnaast ook nog een - aparte - aangifte moeten indienen voor het betalen van de uitvoerdersrechten (muzikanten) en dat bij een volledig aparte inningsorganisatie (PLAYRIGHT of SIMIM), van wie ze hiervoor een aparte factuur ontvangen.

Ondernemers die dat niet weten of uit het oog verliezen, krijgen een boete. Al bij de oprichting van het Kafka-meldpunt voor administratieve vereenvoudiging in het jaar 2003 hebben Buurtsuper.be en UNIZO dit probleem aangekaart. Op de integratie van de inning voor zowel de auteurs- als uitvoerdersrechten, via één platform en met één factuur, was het al die jaren wachten. Tot nu dus. Buurtsuper.be en UNIZO zijn dan ook tevreden en hopen dat de efficiëntiewinst door deze gestroomlijnde inningsmethode zich ook vertaalt in lagere inningskosten, ten gunste van zowel de betalende ondernemers als de auteurs en uitvoerders van de muziek.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2213)