Ecocheques voor een hoverboard?

Nieuws

Een van onze leden vroeg zich af of zijn medewerkers een hoverboard mogen kopen met hun ecocheques. We legden de vraag voor aan Liantis. Lees hun antwoord hier!

VRAAG: Mag mijn medewerker een hoverboard kopen met zijn ecocheques?

ANTWOORD: Ja, je kan een aantal nieuwe duurzame vervoersmiddelen met ecocheques betalen.

Ecocheques zijn zowel voor werkgevers als voor werknemers een interessant extralegaal voordeel. Doordat ze vrijgesteld zijn van belastingen en sociale lasten, houdt je medeweker er meer aan over en kost het jou als werkgever minder dan een netto loonsverhoging.

Met hun ecocheques kunnen je medewerkers zaken met een uitgesproken ecologisch karakter aankopen. De Nationale Arbeidsraad (NAR) houdt een lijst bij van de producten en diensten die in aanmerking komen en gaat op regelmatige tijdstippen na of die lijst nog in lijn ligt met de recentste evoluties.

De lijst kent drie categorieën:
• Ecologische producten en diensten
• Duurzame mobiliteit en vrije tijd
• Hergebruik, recyclage en afvalpreventie

Duurzame mobiliteit
Naar aanleiding van het onlangs ingevoerde mobiliteitsbudget, besliste de NAR om een aantal duurzame vervoersmiddelen aan de lijst toe te voegen. Voortaan kan een werknemer met zijn ecocheques ook een step, eenwieler of hoverboard aankopen. Zowel modellen met een elektrische motor als modellen zonder komen in aanmerking. 

Ecologisch tuinieren
Ook wie aan duurzaam tuinieren doet, kan al enige tijd shoppen met zijn ecocheques. Elektrisch of niet-gemotoriseerd tuingereedschap prijkt al even op de lijst van producten en diensten. De NAR verduidelijkte nu dat ook de afzonderlijke batterijen (of accu’s), die je nodig hebt voor dat gereedschap, in aanmerking komen voor ecocheques.

Nieuwe update in 2020
In 2020 plant de Nationale Arbeidsraad een nieuwe evaluatie van de lijst met producten die je met ecocheques kan aankopen. Mogelijk komt er volgend jaar dus opnieuw een uitbreiding van de lijst.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1927)

Carrefour blijft omzet verliezen in België

Nieuws

Carrefour blijft omzet verliezen in ons land. In 2018 verkocht de Franse warenhuisketen hier nog voor 4,274 miljard euro aan producten, in 2019 was dat al gedaald tot 4,125 miljard euro of met 1,7%. Toch zegt het concern tekenen van beterschap te zien.
Lees meer ››

Douwe Egberts vliegt uit rekken Colruyt

Nieuws

Het Nieuwsblad rapporteerde vandaag over een conflict tussen Colruyt en Douwe Egbert. In veel filialen van Colruyt en Okay ligt als gevolg daarvan nog maar weinig of zelfs geen koffie van Douwe Egberts meer in de rekken.
Lees meer ››