Ecocheques voor een hoverboard?

Nieuws

Een van onze leden vroeg zich af of zijn medewerkers een hoverboard mogen kopen met hun ecocheques. We legden de vraag voor aan Liantis. Lees hun antwoord hier!

VRAAG: Mag mijn medewerker een hoverboard kopen met zijn ecocheques?

ANTWOORD: Ja, je kan een aantal nieuwe duurzame vervoersmiddelen met ecocheques betalen.

Ecocheques zijn zowel voor werkgevers als voor werknemers een interessant extralegaal voordeel. Doordat ze vrijgesteld zijn van belastingen en sociale lasten, houdt je medeweker er meer aan over en kost het jou als werkgever minder dan een netto loonsverhoging.

Met hun ecocheques kunnen je medewerkers zaken met een uitgesproken ecologisch karakter aankopen. De Nationale Arbeidsraad (NAR) houdt een lijst bij van de producten en diensten die in aanmerking komen en gaat op regelmatige tijdstippen na of die lijst nog in lijn ligt met de recentste evoluties.

De lijst kent drie categorieën:
• Ecologische producten en diensten
• Duurzame mobiliteit en vrije tijd
• Hergebruik, recyclage en afvalpreventie

Duurzame mobiliteit
Naar aanleiding van het onlangs ingevoerde mobiliteitsbudget, besliste de NAR om een aantal duurzame vervoersmiddelen aan de lijst toe te voegen. Voortaan kan een werknemer met zijn ecocheques ook een step, eenwieler of hoverboard aankopen. Zowel modellen met een elektrische motor als modellen zonder komen in aanmerking. 

Ecologisch tuinieren
Ook wie aan duurzaam tuinieren doet, kan al enige tijd shoppen met zijn ecocheques. Elektrisch of niet-gemotoriseerd tuingereedschap prijkt al even op de lijst van producten en diensten. De NAR verduidelijkte nu dat ook de afzonderlijke batterijen (of accu’s), die je nodig hebt voor dat gereedschap, in aanmerking komen voor ecocheques.

Nieuwe update in 2020
In 2020 plant de Nationale Arbeidsraad een nieuwe evaluatie van de lijst met producten die je met ecocheques kan aankopen. Mogelijk komt er volgend jaar dus opnieuw een uitbreiding van de lijst.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2361)

AH, Jumbo en Plus introduceren 'slimme' displays

Nieuws

Albert Heijn, Jumbo en Plus introduceren deze week 'slimme displays' van het bedrijf Pure Value in hun filialen. Het zou gaan om de zogenoemde duurzame en herbruikbare Proteus-productdisplay, die de huidige wegwerpdisplays moet vervangen. Zeventig procent van de Nederlandse supermarkten zou de nieuwe displays deze week introduceren.
Lees meer ››

Steun voor Pink Ribbon van Carrefour

Nieuws

Carrefour sluit zich dit jaar opnieuw aan bij de acties van Pink Ribbon, een organisatie die zich richt op het vergroten van het bewustzijn rond borstkanker. Er zullen consumentenacties in de winkels plaatsvinden en Carrefour-medewerkers stappen mee in De Roze Mars.
Lees meer ››