Ernstig debat over verkoop van medische hulpmiddelen in supermarkten nodig

Nieuws

Buurtsuper.be heeft op haar bestuursvergadering van mei laatstleden beslist om de mogelijkheden te onderzoeken rond de verkoop van een aantal medische producten, die vandaag enkel in apotheken verkrijgbaar zijn

Verkoop medische hulpmiddelen
Afgelopen week kwam dit idee plots in de media. De verkoop van geneesmiddelen blijft in België een exclusief recht van apothekers, maar voor medische hulpmiddelen komt daar verandering in. Het verbieden van de verkoop van onder meer steriele pleisters, protheses, neusdruppels en zelftests in supermarkten en andere winkels is volgens de Europese Unie namelijk in strijd met het vrij verkeer van goederen.

Nieuw KB
Daarom werkt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aan een koninklijk besluit (KB) dat de verkoop van medische hulpmiddelen in supermarkten en andere winkels mogelijk maakt. Ook Comeos, de organisatie van onder meer supermarktketens, is verheugd met die aangekondigde maatregel en stelt dat Europa enkel verkooprestricties toelaat als er risico's zijn voor de volksgezondheid. 

Open debat
Buurtsuper.be staat open voor een grondig debat. “België is tot dusver zeer restrictief geweest in vergelijking met onze buurlanden. Voor zover dat geen problemen stelt op vlak van de volksgezondheid moet het mogelijk zijn om die houding te herzien”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1477)