FAVV keurt project voor verlenging verkoopstermijn gehakt goed

Nieuws

De huidige wetgeving rond voedselveiligheid zegt dat gehakt vlees niet langer dan 48u na productie mag verkocht worden. Aangezien dit in de praktijk niet zo evident is, heeft Buurtsuper.be een voorstel ingediend bij het FAVV om het risico van een verlengde verkooptermijn te bestuderen.

De huidige wetgeving rond voedselveiligheid voorziet dat gehakt vlees en vleesbereidingen op basis van gehakt vlees niet langer dan 48u na productie in de winkel mogen verkocht worden. Aangezien dit voor onze leden in de praktijk niet zo evident is en aanleiding geeft tot heel wat derving en organisatorische problemen, heeft Buurtsuper.be een voorstel ingediend bij het FAVV om het risico van een verlengde verkoopstermijn, langer dan 48h, wetenschappelijk te onderbouwen en bestuderen. 

Bij zo’n wetenschappelijke gevarenanalyse wordt de norm naar voedselveiligheid in kaart gebracht. Er worden daarbij elementen in rekening genomen zoals een voldoende variatie aan producten en parameters en een voldoende groot aantal loten afkomstig van verschillende producenten. Op die manier kan de mogelijke variatie in kwaliteit van de grondstoffen mee worden geëvalueerd. Ook dient rekening gehouden te worden met de invloed van de verpakking op de houdbaarheid (vacuüm, MAP, folie …).

Slechts op basis van een kwalitatieve en uitgebreide studie kan het FAVV nadien overwegen of een eventuele verlenging van de maximale verkoopstermijn geen voedselveiligheidsrisico inhoudt. Het FAVV heeft voor de uitvoering van deze studie een budget aangevraagd bij de inspecteur van Financiën. Die deze heeft recent zijn goedkeuring gegeven.

Onze Buurtsuper.be expert voedselveiligheid, Veronique Bert, zal haar medewerking verlenen. Buurtsuper.be heeft in het nabije verleden op dezelfde manier de ambachtelijke rijping voor kaasspeciaalzaken mogelijk gemaakt . 

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2150)

Boost voor versbeleving

Nieuws

Ondernemers Michiel Masschelein en Annelies Himpens zochten naar vernieuwing in hun Carrefour Express in Rekkem. In samenwerking met Croustico lanceerden ze een broodjesconcept, gekneed naar hun winkel, de ‘Croustico Sandwich Corner’.
Lees meer ››

Technische werkloosheid verlengd

Nieuws

Vakbonden en werk­gevers zijn het in de Groep van 10 eens geraakt over een verlenging van de steunmaatregelen voor bedrijven om de coronacrisis te overbruggen van 30 juni tot 31 augustus. Het gaat dan onder meer om een voortzetting van de tijdelijke werkloosheid en de ­regeling voor ouderschapsverlof.
Lees meer ››

Menselijke factor onderschat

Nieuws

De menselijke factor in de vorm van competente, servicegerichte medewerkers wordt door veel retailers onderschat. Het menselijke aspect wint in belang in het post-corona tijdperk en wordt steeds meer het ‘nieuwe normaal’. Volgens Consensio zal de coronacrisis een aantal reeds bestaande trends nog versterken.
Lees meer ››