FAVV keurt project voor verlenging verkoopstermijn gehakt goed


De huidige wetgeving rond voedselveiligheid voorziet dat gehakt vlees en vleesbereidingen op basis van gehakt vlees niet langer dan 48u na productie in de winkel mogen verkocht worden. Aangezien dit voor onze leden in de praktijk niet zo evident is en aanleiding geeft tot heel wat derving en organisatorische problemen, heeft Buurtsuper.be een voorstel ingediend bij het FAVV om het risico van een verlengde verkoopstermijn, langer dan 48h, wetenschappelijk te onderbouwen en bestuderen. 

Bij zo’n wetenschappelijke gevarenanalyse wordt de norm naar voedselveiligheid in kaart gebracht. Er worden daarbij elementen in rekening genomen zoals een voldoende variatie aan producten en parameters en een voldoende groot aantal loten afkomstig van verschillende producenten. Op die manier kan de mogelijke variatie in kwaliteit van de grondstoffen mee worden geëvalueerd. Ook dient rekening gehouden te worden met de invloed van de verpakking op de houdbaarheid (vacuüm, MAP, folie …).

Slechts op basis van een kwalitatieve en uitgebreide studie kan het FAVV nadien overwegen of een eventuele verlenging van de maximale verkoopstermijn geen voedselveiligheidsrisico inhoudt. Het FAVV heeft voor de uitvoering van deze studie een budget aangevraagd bij de inspecteur van Financiën. Die deze heeft recent zijn goedkeuring gegeven.

Onze Buurtsuper.be expert voedselveiligheid, Veronique Bert, zal haar medewerking verlenen. Buurtsuper.be heeft in het nabije verleden op dezelfde manier de ambachtelijke rijping voor kaasspeciaalzaken mogelijk gemaakt . 

 

Gerelateerde artikels

Inspiratiereis Zuid-Afrika: Kaapstad, Stellenbosch en Kapama Private Game Reserve
Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”

Actueel

Inspiratiereis Zuid-Afrika: Kaapstad, Stellenbosch en Kapama Private Game Reserve
Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy