Franchisecode wordt wettelijk verankerd

Nieuws Franchisewet

In Nederland wil Henk Kamp, minister van Economische Zaken, de Franchise Code wettelijk verankeren. Hierdoor zouden de gedragsregels die daarin zijn opgesteld, wettelijk verplicht worden voor franchisegevers en -nemers.

De franchisecode werd in februari geïntroduceerd en werd door meerdere franchisegevers positief onthaald, “maar”, zegt Kamp, “nog niet door alle franchisegevers.” Hij wil zijn wetsvoorstel nog voor zijn aftreden in de loop van volgend jaar indienen.

De Nederlandse Franchise Code is geschreven door een commissie, bestaande uit zowel franchisegevers als -nemers. Zij hebben ruim een jaar aan de gedragscode gewerkt, die de balans tussen de twee partijen moet herstellen. In de code zijn regels opgenomen voor bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een franchiseovereenkomst, evenals de rechten en plichten van beide partijen.

Het Vakcentrum, dat sinds de start van het traject voor een wettelijke verankering is, spreekt van ‘een belangrijke mijlpaal in de route om uiteindelijk het evenwicht tussen franchisegevers en franchisenemers te herstellen’. Alleen zo worden partijen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige detaillisten gedwongen hun reserves te laten varen en over te gaan tot een daadwerkelijke constructieve invulling.

Bron: RetailNews

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1654)