"Gedeeltelijke verlenging van crisisoverbruggingsrecht laat veel zelfstandigen in de kou"

Nieuws

Unizo is niet tevreden dat het crisisoverbruggingsrecht slechts gedeeltelijk wordt verlengd en dat zelfstandigen die 'vrijwillig' zeven dagen hun activiteiten onderbreken, geen beroep meer kunnen doen op dat recht vanaf september.

De regering kondigde de verlenging aan van het crisisoverbruggingsrecht tot 31 december, althans voor zelfstandigen die hun zaak verplicht moeten sluiten. Ook de relance-uitkering voor wie tot 3 mei of langer verplicht gesloten was, werd verlengd tot 31 oktober. Het recht op een overbruggingsrecht voor wie zijn activiteiten voor minstens 7 dagen onderbreekt als gevolg van COVID-19, zou na 31 augustus echter niet meer worden verlengd.

"Hoewel het huidige systeem aan herziening toe is, is de 'maatregel 7 dagen' momenteel dé sluitsteen om discriminatie tussen zelfstandigen te vermijden", aldus Unizo. "Neem nu als voorbeeld de aanzienlijke groep van freelancers (fotografen, informatici, simultaanvertalers,...), traiteurdiensten of taxichauffeurs die niet verplicht zijn om te sluiten maar toch hun inkomsten nagenoeg volledig zien opdrogen. Ook zelfstandigen die na hoogrisicocontacten in preventieve quarantaine moeten, hebben geen recht meer op ondersteuning. Voor tal van groepen is de vrijwillige stopzetting gedurende 7 dagen, de enige mogelijkheid om een overbruggingsrecht te bekomen."

Unizo klaagt aan dat grote groepen zelfstandigen in september hun broodnodige steun verliezen door het systeem slechts gedeeltelijk te verlengen. "Hoewel deze beslissing natuurlijk een budgettaire grondslag heeft, schiet de overheid zichzelf hiermee in de voet. Het is vaak net deze steun die zelfstandigen in staat stelt de continuïteit van hun onderneming te waarborgen", klinkt het. "Zonder deze steun dreigt een nog groter dan verwacht sneeuwbaleffect aan faillissementen en staat ook het personeel mee op straat." Volgens Unizo is er nood aan een structureler en eenvoudiger systeem. "In afwachting daarvan worden de huidige maatregelen best integraal verlengd", klinkt het.

Bron: Belga

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2343)

Super Teams 2020: eerste tussenstand

Nieuws

We zijn nog maar halverwege onze ‘De buurtsuper, jouw perfecte buur’ campagne en er hebben al 4.500 consumenten hun favoriete buurtsuper bedankt! De buurtsupers (één per enseigne) met de meeste bedankjes bekronen wij binnenkort tot 'Super Team 2020'. Een eerste tussenstand ...
Lees meer ››

"Buurtwinkel terug van weggeweest"

Nieuws

In het Nieuwsblad staat een interview met retailexpert Gino Van Ossel die bevestigt wat Buurtsuper.be al langer vaststelt: de coronacrisis zorgt er voor dat ons winkellandschap er versneld anders gaat uitzien. Met minder geïsoleerde baanwinkels en populairdere buurtwinkels en boerenmarkten.
Lees meer ››

UNIZO kijkt met argusogen naar shoppingcenter Malinas

Nieuws

UNIZO kijkt met argusogen naar het nieuwe shoppingcomplex 'Malinas', aan de afrit Mechelen-Noord langs de E19. Wat begon als een zoektocht naar een oplossing voor de herlocalisatie van enkele baanwinkels, blijkt toch een shoppingcenter van 23.000 vierkante meter worden. Ook de komst een AH XL van 3.500 m² baart zorgen.
Lees meer ››