Geen btw op schenking van non-food

De Kamer heeft deze week een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor er geen btw meer verschuldigd is op het schenken van onverkochte stocks van non-food producten aan liefdadigheidsinstellingen.

Voor voedingsmiddelen was er al sinds 2014 een vrijstelling van de btw-regeling. Voor non-food artikelen zoals kleding, elektro, schoonheidsproducten, wasmiddelen, speelgoed,… was dat nog niet het geval waardoor er weinig schenkingen waren. Dankzij de nieuwe wet komen die nu allemaal in aanmerking om weggeschonken te worden.

Hoe is de situatie vandaag? Als de handelaar zijn onverkochte stock wil wegschenken moet hij de verschuldigde btw betalen, als hij de stock daarentegen vernietigt, moet hij geen btw betalen. Vaak is er met die producten helemaal niets mis maar is het financieel voordeliger om ze te vernietigen.

Uit schattingen blijkt dat jaarlijks in België voor 100 miljoen euro aan producten niet verkocht raken. Vaak gaat het om goederen die bestaansonzekere mensen zich niet kunnen veroorloven, maar die hun levenskwaliteit sterk kunnen verbeteren zoals schoonheidsproducten, wasmiddelen, speelgoed en schoolspullen.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1469)

VLAM activiteitenverslag 2018

Nieuws

De buitenwereld kent VLAM vooral van de binnenlandse mediacampagnes voor consumenten. VLAM spreekt echter ook professionals aan: gezondheidswerkers, handelaars, winkeliers of horeca-uitbaters. Het promotiecentrum hecht steeds meer belang aan communicatie over duurzaamheid.
Lees meer ››

Wat met flexi-jobs na verkiezingen?

Nieuws

Wie minstens vier vijfde werkt of gepensioneerd is, mag een flexi-job uitoefen in de horeca, bij bakkers en slagers en in de kleinhandel. Sommige politieke partijen stellen het systeem van de flexi-jobs in vraag.
Lees meer ››