Geen btw op schenking van non-food

De Kamer heeft deze week een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor er geen btw meer verschuldigd is op het schenken van onverkochte stocks van non-food producten aan liefdadigheidsinstellingen.

Voor voedingsmiddelen was er al sinds 2014 een vrijstelling van de btw-regeling. Voor non-food artikelen zoals kleding, elektro, schoonheidsproducten, wasmiddelen, speelgoed,… was dat nog niet het geval waardoor er weinig schenkingen waren. Dankzij de nieuwe wet komen die nu allemaal in aanmerking om weggeschonken te worden.

Hoe is de situatie vandaag? Als de handelaar zijn onverkochte stock wil wegschenken moet hij de verschuldigde btw betalen, als hij de stock daarentegen vernietigt, moet hij geen btw betalen. Vaak is er met die producten helemaal niets mis maar is het financieel voordeliger om ze te vernietigen.

Uit schattingen blijkt dat jaarlijks in België voor 100 miljoen euro aan producten niet verkocht raken. Vaak gaat het om goederen die bestaansonzekere mensen zich niet kunnen veroorloven, maar die hun levenskwaliteit sterk kunnen verbeteren zoals schoonheidsproducten, wasmiddelen, speelgoed en schoolspullen.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1366)

3 nieuwe smaken van Maytea

Nieuws Productnieuws

Het ijstheeassortiment MayTea combineert authenticiteit met natuurlijkheid. Aan het begin van het nieuwe lenteseizoen wordt het gamma uitgebreid met drie nieuwe smaken: Zwarte Thee van braambessen- en bosbessenmaak, Groene Thee met jasmijnsmaak en Groene thee met yuzu- en citrussmaak.
Lees meer ››

Bescherm je tegen cybercriminelen!

Nieuws

Buurtsuper.be hoort steeds meer klachten van leden over cybercriminaliteit. Deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Met deze cyberscan en -kit kan je je nu beter beschermen.
Lees meer ››