Geen btw op schenking van non-food

De Kamer heeft deze week een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor er geen btw meer verschuldigd is op het schenken van onverkochte stocks van non-food producten aan liefdadigheidsinstellingen.

Voor voedingsmiddelen was er al sinds 2014 een vrijstelling van de btw-regeling. Voor non-food artikelen zoals kleding, elektro, schoonheidsproducten, wasmiddelen, speelgoed,… was dat nog niet het geval waardoor er weinig schenkingen waren. Dankzij de nieuwe wet komen die nu allemaal in aanmerking om weggeschonken te worden.

Hoe is de situatie vandaag? Als de handelaar zijn onverkochte stock wil wegschenken moet hij de verschuldigde btw betalen, als hij de stock daarentegen vernietigt, moet hij geen btw betalen. Vaak is er met die producten helemaal niets mis maar is het financieel voordeliger om ze te vernietigen.

Uit schattingen blijkt dat jaarlijks in België voor 100 miljoen euro aan producten niet verkocht raken. Vaak gaat het om goederen die bestaansonzekere mensen zich niet kunnen veroorloven, maar die hun levenskwaliteit sterk kunnen verbeteren zoals schoonheidsproducten, wasmiddelen, speelgoed en schoolspullen.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1694)

Plastic kassazakjes: engagementen sector gaan verder dan wet

Nieuws

Sinds juni van dit jaar is het Vlaams verbod op het gratis verdelen van plastic kassazakjes officieel van kracht. Strikt wettelijk gezien mogen winkels hun voorraden nog uitdelen tot het einde van dit jaar. UNIZO, Buurtsuper.be en Comeos roepen hun leden nu echter al op om geen plastic zakjes meer te verdelen aan de kassa.
Lees meer ››

Medewerkers in buurtsupers maken het verschil

Nieuws

Al 55 jaar staat Christiane Goossens (76) - ‘madame Goossens’ voor collega’s en klanten - in Aalst achter de supermarktkassa. Het is voor medewerkers zoals Christiane, dat Buurtsuper.be dit jaar het personeel centraal zet tijdens haar imagocampagne.
Lees meer ››