Gele hesjes missen een buurtwinkel

Nieuws

De Tijd maakte vandaag een interessante analyse van de malaise in Frankrijk met de gele hesjes en de link met het al of niet aanwezig zijn van buurtwinkels.

Jean Vanempten van De Tijd haalde hiervoor een interessant passage uit de studie van de Franse denktank CAE of de Conseil d’analyse économique. Zij komt tot de conclusie dat de leefomgeving een belangrijke rol speelt in de onvrede van de gele hesjes. 

De studie kwam enkele maanden voor de lokale verkiezingen en ruim een jaar na de eerste manifestaties tot stand en peilde naar de diepere oorzaken van de protesten van de gele hesjes. "De beweging is geen beweging van arme mensen, maar een van mensen die achteruitgang meemaken op de plek waar ze leven", zegt co-auteur Claudia Senik.

De gele hesjes protesteerden aanvankelijk vooral tegen een verhoging van de dieseltaksen en het verlies aan koopkracht. Het sluiten van openbare dienstverlening en het wegvallen van privévoorzieningen hebben een grote impact. Zo kent 8 % van de Franse gemeenten het fenomeen gele hesjes, maar stijgt dat tot 30 % bij die zonder buurtwinkel. Het gaat om plekken waar elk sociaal leven verdwenen is. Dat opnieuw bevorderen is even belangrijk als de economische steun, stelt het rapport. Ook de digitalisering van overheidsdiensten werkt op die plaatsen ontwrichtend.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2277)