Groentevakman: pompoenen!

Nieuws

De wekelijkse Groentevakman laat ons weten dat de pompoenen een goede start van het seizoen kennen. Er zijn overzichtelijke volumes aan mooie prijzen.

Zomerpompoenen worden kort na de bloei geoogst zodat de schil nog zacht en eetbaar is. Hun houdbaarheid is hierdoor echter beperkt. De bekendste variëteiten zijn de courgette (of mergpompoen), de echte pompoen en de patisson. De meeste pompoenen kunnen met schil gegeten worden. De pitten en de vezels worden verwijderd, maar gooi de pitjes niet weg. Vers geroosterde pompoenpitten hebben een hele fijne smaak, subtiel zoet en nootachtig.

Wist je dat de courgette ook tot de groep van de ‘zomerpompoenen’ behoort? Zeker de gele ronde courgettes lijken op een pompoen. Courgettes van bij ons zijn beschikbaar van maart tem november. Onze pompoenen kennen een topaanvoer tussen september en december, maar zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar.

Aanraders & markttrends 

Het seizoen van de spruiten gaat van start! Nu nog beperkte volumes, maar deze zullen snel doorgroeien, dure prijzen. Prijzen van tomaten, zowel los als tros, blijven aantrekken. Door de hittegolf van een paar weken geleden is er nu minder aanbod, wat de prijzen fors doet stijgen. Beperkt aanbod in komkommers en aubergines zorgt voor dure prijzen.

Witloof is prijzig voor deze periode van het jaar. Aantallen prei stijgen verder door, prijsniveau is normaal en redelijk stabiel. Nieuwe oogst knolselder verloopt overzichtelijk, aantallen en noteringen ongewijzigd. Groene selder werd goedkoper verkocht in vergelijking met vorige week. Knolvenkel werd opnieuw duurder en dat vooral in de grote maten.

Prijzen en aanvoer van paprika’s blijven zeer sterk schommelen. Geel is vandaag de duurste kleur, rood de goedkoopste. Prijzen courgettes zijn zeer stevig te noemen, ondanks een ruim aanbod. Zeer sterke noteringen voor deze periode van het jaar. Broccoli en bloemkool werd iets goedkoper vandaag. Aardbeien werden dan opnieuw fors duurder in vergelijking met enkele weken geleden.

Enkele lekkere gerechtjes van bij ons!

Hummus van pompoen met lamsgehakt en nootjes

Quiche met amandelwalnootkorst, peer, pompoen en Brugge Blomme

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2343)

Super Teams 2020: eerste tussenstand

Nieuws

We zijn nog maar halverwege onze ‘De buurtsuper, jouw perfecte buur’ campagne en er hebben al 4.500 consumenten hun favoriete buurtsuper bedankt! De buurtsupers (één per enseigne) met de meeste bedankjes bekronen wij binnenkort tot 'Super Team 2020'. Een eerste tussenstand ...
Lees meer ››

"Buurtwinkel terug van weggeweest"

Nieuws

In het Nieuwsblad staat een interview met retailexpert Gino Van Ossel die bevestigt wat Buurtsuper.be al langer vaststelt: de coronacrisis zorgt er voor dat ons winkellandschap er versneld anders gaat uitzien. Met minder geïsoleerde baanwinkels en populairdere buurtwinkels en boerenmarkten.
Lees meer ››

UNIZO kijkt met argusogen naar shoppingcenter Malinas

Nieuws

UNIZO kijkt met argusogen naar het nieuwe shoppingcomplex 'Malinas', aan de afrit Mechelen-Noord langs de E19. Wat begon als een zoektocht naar een oplossing voor de herlocalisatie van enkele baanwinkels, blijkt toch een shoppingcenter van 23.000 vierkante meter worden. Ook de komst een AH XL van 3.500 m² baart zorgen.
Lees meer ››