Groentevakman: pompoenen!


Groentevakman

Zomerpompoenen worden kort na de bloei geoogst zodat de schil nog zacht en eetbaar is. Hun houdbaarheid is hierdoor echter beperkt. De bekendste variëteiten zijn de courgette (of mergpompoen), de echte pompoen en de patisson. De meeste pompoenen kunnen met schil gegeten worden. De pitten en de vezels worden verwijderd, maar gooi de pitjes niet weg. Vers geroosterde pompoenpitten hebben een hele fijne smaak, subtiel zoet en nootachtig.

Wist je dat de courgette ook tot de groep van de ‘zomerpompoenen’ behoort? Zeker de gele ronde courgettes lijken op een pompoen. Courgettes van bij ons zijn beschikbaar van maart tem november. Onze pompoenen kennen een topaanvoer tussen september en december, maar zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar.

Aanraders & markttrends 

Het seizoen van de spruiten gaat van start! Nu nog beperkte volumes, maar deze zullen snel doorgroeien, dure prijzen. Prijzen van tomaten, zowel los als tros, blijven aantrekken. Door de hittegolf van een paar weken geleden is er nu minder aanbod, wat de prijzen fors doet stijgen. Beperkt aanbod in komkommers en aubergines zorgt voor dure prijzen.

Witloof is prijzig voor deze periode van het jaar. Aantallen prei stijgen verder door, prijsniveau is normaal en redelijk stabiel. Nieuwe oogst knolselder verloopt overzichtelijk, aantallen en noteringen ongewijzigd. Groene selder werd goedkoper verkocht in vergelijking met vorige week. Knolvenkel werd opnieuw duurder en dat vooral in de grote maten.

Prijzen en aanvoer van paprika’s blijven zeer sterk schommelen. Geel is vandaag de duurste kleur, rood de goedkoopste. Prijzen courgettes zijn zeer stevig te noemen, ondanks een ruim aanbod. Zeer sterke noteringen voor deze periode van het jaar. Broccoli en bloemkool werd iets goedkoper vandaag. Aardbeien werden dan opnieuw fors duurder in vergelijking met enkele weken geleden.

Enkele lekkere gerechtjes van bij ons!

Hummus van pompoen met lamsgehakt en nootjes

Quiche met amandelwalnootkorst, peer, pompoen en Brugge Blomme

Gerelateerde artikels

Uit liefde voor sla
Aardbeien van bij ons

Teler Jan Jansen & Coöperatie Hoogstraten

Aardbeien van bij ons

3 min.
Thuisverbruik verse aardappelen: +8%

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy