"Hamstergedrag maakt plaats voor smetvrees"


Ben Verschaeren is in Belux verantwoordelijk voor het professionele segment bij Vandemoortele. Food Inspiration sprak met hem over de impact van de coronacrisis op de organisatie, en over de langetermijnimpact van de crisis op de sector. 

"Vandemoortele heeft twee takken. De ene tak produceert grondstoffen zoals margarines, oliën en sauzen voor de foodservicemarkt. De andere tak is Bakery Products. Daarmee leveren we producten aan foodservice, bakkers en retail. Door de lockdown ligt veel van ons werk stil. Met name de levering aan de horeca."

In retail ziet hij een verschuiving van de vraag. "Consumenten hebben in maart hamstergedrag vertoont. Tegelijkertijd signaleren we de opkomst van smetvrees. We zien een enorme piek in het thuis brood bakken. Mensen pakken bij de supermarkt veel minder vaak naar het stukgoed zoals croissantjes of pistoletjes. Ze kopen liever voorverpakte producten. De nice to have producten maken plaats voor de need to haves."

"De eerste helft van maart was nog redelijk, maar vanaf de tweede helft van de maand zien we een sterke omzetdaling. In foodservice was in maart de omzet min 30 procent. Voor de maand april verwachten we een daling van 50 tot 60 procent. In retail hebben we in maart 40 procent meer verkocht, maar dat effect zal zich in april stabiliseren. De positieve schokken in de gehele retailbranche zullen zich de komende weken stabiliseren."

Lees het volledige interview op de website van Food Inspiration, klik hier 

 

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy