Hervorming tarieven voor externe preventiediensten


De forfaitaire minimumbijdragen, verplicht te betalen aan de externe diensten, zijn wettelijk vastgelegd. Het tarief wordt bepaald door de groep waartoe men behoort. Voor detailhandel is dat normaal groep drie (basisbedrag 75,50 euro/werknemer). Wie van tariefgroep drie maximum vijf werknemers tewerk stelt op 30 november voorafgaand aan het jaar waarin de bijdrage verschuldigd is, betaalt 64,00 euro.

De tarieven zijn ook onderworpen aan de index. Voor 2019 maakt dat ondertussen: 80,12 euro (of 67,92 voor minder dan 5 WN). Dit zijn wettelijke minimumbedragen, maar de externe diensten kunnen meer aanrekenen. In ruil voor dat forfaitair bedrag is de externe dienst wel verplicht verschillende prestaties te leveren. Daaronder valt het medisch toezicht maar bijvoorbeeld ook het meewerken aan het opstarten en uitvoeren van een risicoanalyse, het voorstellen van preventiemaatregelen, het verrichten van een onderzoek van de arbeidsplaatsen …

Via deze link vind je een overzicht van wat precies is inbegrepen in het basisbedrag. 

Buurtsuper.be en UNIZO werken hard aan een hervorming van het systeem. Met de sociale partners zijn we alvast tot een unaniem advies gekomen. We vragen aan de minister om de groot- en detailhandel over te brengen van tariefgroep 3 naar tariefgroep 2. Dat betekent concreet een jaarlijkse bijdrage van 64,20 euro (of 54,65 euro voor minder dan 5 WN) ipv 80,12 en 67,92. Er ligt ook een nieuw ontwerp KB voor waarin de regels over bedrijfsbezoek en beleidsadvies worden aangescherpt.

Het zijn maar enkele stappen, maar wel essentiële. En intussen blijven we aandringen om andere facetten van het complexe dossier aan te pakken en te hervormen.

 

Gerelateerde artikels

Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy