Hoe kan ik mijn (werkend) personeel belonen?


Een paar weken geleden was er sprake van een taksvrije premie die werkgevers zouden kunnen geven, maar vanuit de federale regering is daarvan nog geen officiële bevestiging gekomen.

Daarom volgen hier enkele tips van Liantis om werkend personeel via de bestaande mogelijkheden een hart onder de riem te steken

1. Op de site van de RSZ vind je een volledig overzicht van alle maatregelen, (klik hier: https://www.socialsecurity.be/employer/instructions/dmfa/nl/latest) zoals: 
extra vakantiedagen nadat de coronacrisis is bezworen (als werkgever kan je daarbij uiteraard ook modaliteiten opnemen naar de opname ervan: periode, spreiding …)
- korting op de producten tot 30%
- verhoging van de maaltijdcheques of de invoering ervan als die er nog niet zijn (dit kan ook voor een bepaalde duur)
-  ...

2. Een verhoogde tussenkomst in de kosten voor het woon-werkverkeer (tot 0,3653 euro/km vrij van RSZ, wel belastbaar)

3. Loonbonus
Indien je een loonbonus wil invoeren voor 2020 dan blijft eind april de uiterste datum van indiening, wat voor velen al te laat zal zijn. Maar niets belet je om nog een bonus in te voeren voor een latere (en kortere) referteperiode, die minstens drie maanden moet duren. Zo kan je nog een loonbonus invoeren voor de maanden mei, juni en juli. 
Let wel: de loonbonus volgens CAO90 is aan bepaalde voorwaarden onderhevig (resultaatgebonden etc.).

4. Maaltijdcheques voor bepaalde duur / tijdelijke verhoging
Als werkgever kan je het bedrag van de MC’s wel degelijk tijdelijk opkrikken. Daarvoor dient een bijlage opgemaakt te worden bij de overeenkomst waarin de MC’s ingevoerd zijn. Je kunt perfect stipuleren dat er voor een bepaalde periode een verhoging is (tot maximaal 8 euro per cheque/gewerkte dag). Het is zeer belangrijk dat je duidelijk vermeldt dat dit slechts geldt voor een beperkte periode en dat na die periode de werknemer terugvalt op het gewone bedrag.

5. Andere maatregelen die in de pijplijn zitten ...
De bestaande coronamaatregelen voorzien reeds in de mogelijkheid om het personeel nu overuren te laten presteren op een zeer voordelige manier (bruto is hier dan netto omdat er geen belasting of RSZ bijdrage moet worden betaald). Hier is het echter nog wachten op de officiële publicatie van deze wetgeving.

6. Vermijd het toekennen van ‘verworven rechten’
Zorg ervoor dat je als werkgever vooraf een duidelijk voorbehoud maakt bij de toegekende voordelen (beperking in de tijd, de exacte reden, enz.) zodat het geen ‘verworven recht’ wordt.

Benadruk de bedoeling van de ‘extra’ die je wil geven, zodat het duidelijk is dat het eenmalig wordt toegekend in het kader van moeilijke ‘Corona’ tijden.

Een verworven recht of gebruik veronderstelt dat drie voorwaarden vervuld zijn:
1. bestendige toekenning = gedurende voldoende lange tijd toegekend (lees: een jarenlange toekenning)
2. vast = steeds hetzelfde voordeel toegekend, met andere woorden elk jaar een vaste berekeningsbasis (dus niet noodzakelijk eenzelfde bedrag)
3. algemeen = het voordeel wordt toegekend aan alle werknemers die zich in dezelfde situatie bevinden, bv. aan alle bedienden / aan alle arbeiders van een bepaalde categorie

Raadpleeg jouw sociaal secretariaat voor concrete uitvoering! 

Bron: Liantis

Nog vragen? 
Aarzel dan niet om contact op te nemen met Buurtsuper.be via info@buurtsuper.be. Volg zeker ook onze website www.buurtsuper.be voor het meest actuele nieuws van de sector

Check www.unizo.be/corona of bel naar het gratis nummer 0800/20.750 voor alle andere ondernemersvragen over de coronacrisis.

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy