Jobkorting lage lonen op tafel bij Vlaamse onderhandelaars


Dat kan met een jobkorting, maar ook door het behoud van bepaalde sociale voordelen. Aangezien de Vlaamse regering de werkzaamheidsgraad wil opkrikken naar 80% voor de leeftijdsgroep 20-64 jaar (vandaag 75%), is het idee van jobkorting opnieuw aan de orde. Hoe hoog de korting wordt en om welke loongrens het gaat, is nog steeds niet vastgelegd.

Werkgeversorganisatie Voka suggereerde eerder het denkspoor om zo'n korting te geven voor werklozen die een job aannemen met een loon van minder dan 2.500 euro bruto. Een ander idee is meer sociale voordelen afhankelijk te maken van een inkomen in plaats van een statuut. Werklozen die meer verdienen als ze beginnen te werken, dreigen soms bepaalde sociale voordelen te verliezen die gelinkt zijn aan het feit dat ze niet werken.

Pas als de totale rekensom gunstig uitkomt, zetten veel mensen de stap naar de arbeidsmarkt. Door de sociale voordelen afhankelijk te maken van het inkomen, kan de regering een werkloosheidsval vermijden. Vooral de liberalen zijn vragende partij voor een vorm van jobkorting. CD&V is bereid erin mee te gaan, maar vraagt ook extra investeringen in de sociale economie om de stap naar de arbeidsmarkt voor kwetsbare groepen te verkleinen. De N-VA is een koele minnaar, maar is bereid mee te gaan als er geld voor is. Aan het voorstel kleeft een prijskaartje dat kan oplopen tot ongeveer een half miljard euro, afhankelijk van de modaliteiten.

Daarnaast buigen de onderhandelaars zich over een hervorming van de doelgroepenkortingen die bedrijven kunnen krijgen als ze oudere, jongere of laaggeschoolde werklozen aanwerven. Nu krijgen ondernemingen een korting op de socialezekerheidsbijdragen die ze voor zulke werknemers betalen. De bedoeling is meer naar een korting op maat te gaan.

Over een eventuele jobkorting wordt sowieso pas beslist tijdens de begrotingsdiscussie, die waarschijnlijk dit weekend start. De toponderhandelaars hebben van alle inhoudelijke werkgroepen budgettaire verlanglijstjes gekregen, terwijl ze sowieso op zoek moeten naar ongeveer 600 miljoen euro voor volgend jaar als ze de begroting in evenwicht willen houden.

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy