Komt eraan: langere verkooptermijn voor vleesbereidingen


Het KB H1 stelt dat gehakt en vleesbereidingen tot 48 uur na productie mogen worden verkocht. Door onze belangenverdediging hebben we bereikt dat die wetgeving zal worden aangepast en de wettelijke houdbaarheid, na uitvoering van houdbaarheidstesten zal worden verlengd.

Wettelijk bepaalde houdbaarheid
De wettelijk toegelaten houdbaarheid is een zeer korte uiterste houdbaarheid, namelijk 48 uur voor vleesbereidingen en 3 dagen vanaf de productiedatum voor andere producten. Wenst u een langere houdbaarheid aan uw bereiding toekennen? Dat kan, maar dan moet u die langere houdbaarheid wel kunnen bewijzen en dit aan de hand van een microbiologische analyse in een labo.

Wetenschappelijk bepaalde houdbaarheid
De meest nauwkeurige manier om de houdbaarheid van een bereiding te achterhalen, is een staal bezorgen aan een labo voor microbiologische analyse. Dit is de meest nauwkeurige, maar helaas ook de duurste methode. En als u dit voor elke bereiding moet doen wordt ‘duur’ al snel ‘onbetaalbaar’. “Gelukkig mogen houdbaarheidstesten worden uitgevoerd per productgroep (salades, pastabereidingen, vleesbereidingen…). Een test per product is dus niet verplicht”, nuanceert Veronique Bert. “In de praktijk selecteert men dan de meest gevoelige bereiding uit de categorie voor een labotest. Bij vleesbereidingen bijvoorbeeld zal dit vol-au-vent zijn, omdat kip koken en afkoelen een delicaat procedé is. De labotest bestaat erin dat er gedurende de houdbaarheidsperiode regelmatig bacteriologische analyses worden uitgevoerd.”

Meer weten? Raadpleeg online de autocontrolegids van uw sector via www.favv.be/autocontrole-nl/gidsen

Gerelateerde artikels

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding

Actueel

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy