Let op: controles op de aanvaarding van maaltijdcheques
Via, de beroepsfederatie van bedrijven die cheques uitkeren (zoals Edenred, Sodexo en Monizze) laat weten dat er eind februari-begin maart 2020 controles zullen plaatsvinden. Het is een pilootfase die Via de kans moet geven om de naleving van de wetgeving inzake maaltijdcheques te evalueren.
Na deze eerste evaluatie zal een conformiteitsperiode plaatsvinden, gevolgd door twee opeenvolgende controlegolven in juni en september 2020.
Verloop en sancties
De controles hebben betrekking op de naleving van de bestaande regels zodat de aanvaarding van maaltijdcheques uitsluitend blijft voorbehouden voor de aankoop van voedingswaren.
Ze verlopen anoniem en individuele medewerkers zullen niet worden bestraft. De controles gaan wel gepaard met sancties (uitsluiting uit het netwerk van de maaltijdcheques) voor handelaars die de wetgeving niet naleven. Handelaars in overtreding zullen altijd een tweede kans krijgen tijdens een tweede bezoek in hun winkelpunt.
De controleur zal niet-voedingsproducten (tandenborstels, pampers, sigaretten, tijdschriften, shampoo, wasmiddel) trachten te kopen met zijn maaltijdcheques: indien de aankoop met maaltijdcheques werd gevalideerd, is het winkelpunt in overtreding. Indien de aankoop met maaltijdcheques wordt geweigerd, is het winkelpunt conform.
Indien er, ondanks de communicatie van VIA, geen verbetering wordt vastgesteld tijdens de tweede controle, zal de handelaar worden uitgesloten uit het aanvaardingsnetwerk van maaltijdcheques (het volledige netwerk van VIA) tot hij aan de uitgevers kan aantonen dat alle maatregelen werden getroffen om de naleving van de wetgeving in zijn zaak te garanderen.
Hebt u nog vragen? Stel ze dan via info@viabelgium.be
Reglementering?
Het koninklijk besluit van 28 november 1969, waarnaar ook het koninklijk besluit van 12 oktober 2010 verwijst, bepaalt uitdrukkelijk dat de maaltijdcheques 'uitsluitend mogen worden gebruikt voor de betaling van een maaltijd of voor de aankoop van gebruiksklare voedingswaren'. Concreet moet je dus een onderscheid maken tussen food- en non-foodproducten (bij voorkeur op het niveau van de kassasystemen).