Leveringsproblemen Delhaize in het nieuws


Delhaize kampte de afgelopen jaren geregeld met logistieke problemen en lege rekken. In 2017 zette dat de financiële prestaties van de groep onder druk. Hoeveel de lege rekken de supermarktketen nu kosten is volgens de woordvoerder van Delhaize voorlopig onbekend. "Maar veel klanten hebben onze klantendienst laten weten dat ze ontevreden waren", zegt Dekelver. Ook op sociale media kwam er commentaar op de lege rekken. De problemen situeren zich in het volautomatische magazijn in Ninove dat Delhaize afgelopen lente in gebruik nam. Doordat machines droge voeding verwerken, kan Delhaize kosten besparen. Maar het magazijn had opstartproblemen. Eigenlijk moest het magazijn begin 2018 in gebruik worden genomen, maar dat lukte niet. Een jaar stond het leeg, waardoor Delhaize een beroep moest doen op magazijnen van externe bedrijven, waaronder Katoen Natie. In het voorjaar gingen de activiteiten in Ninove dan toch van start.

"Maar er zijn nog altijd softwareproblemen", zegt Fouad Bougrind van de vakbond ACLVB aan De Tijd. "Veel werk wordt dan manueel gedaan, maar niet alle machines kunnen door mensen worden vervangen. Daardoor krijgen supermarkten de producten met vertraging, waardoor de rekken leeg blijven". Vooral de 120 winkels die Delhaize zelf uitbaat, zijn het slachtoffer. "De AD en Proxy Delhaizes (zo'n 600 winkels, uitgebaat door zelfstandigen) krijgen een voorkeursbehandeling", zegt Bougrind. "Hun uitbaters kunnen boetes eisen als Delhaize te laat levert".

Oorspronkelijk zou het magazijn 143 miljoen euro kosten. Hoeveel het kostenplaatje intussen bedraagt, is niet duidelijk. Buurtsuper.be, de UNIZO organisatie van zelfstandige supermarkten, heeft namens haar leden afgelopen maand een formele klachtenbrief gestuurd naar de directie, met vraag tot compensatie voor de geleden schade en wacht momenteel nog op een antwoord.

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy