Maak plastic zakjes betalend


Wallonië en het Brussels Gewest beslisten daarom de plastic wegwerpzakjes in de ban te slaan. Overtreders riskeren in Brussel boetes tussen 50 en 10.000 euro. De gemiddelde Belg gebruikt ieder jaar 98 van die zakjes, een gezamenlijke afvalberg van een miljard wegwerpzakjes. Hoewel ze gemiddeld een leven van 20 minuten zijn beschoren, duurt het vaak meer dan honderd jaar voor ze afbreken. Via onze rivieren belanden de zakjes in zee, waar ze het ecosysteem ontregelen.

Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, wil niet achterblijven en heeft vorig jaar al een voorstel voor een totaalverbod op de regeringstafel gelegd. Maar begin dit jaar werd het verworpen door Open Vld. De liberalen willen liever samen met de sector maatregelen nemen.

Buurtsuper.be en Unizo stellen voor ze betalend te maken. Bedoeling is nu dat handelaars hun verantwoordelijkheid opnemen, zeggen de supermarkt- en zelfstandigenorganisaties Buurtsuper.be en Unizo naar aanleiding van een interview door De Standaard. "Tot nog toe betaalt de consument in zo'n 500 grote supermarkten voor een (afbreekbaar, red.) plastic zakje aan de kassa. Wij willen naar een systeem waarbij de hele retail de plastic zakjes betalend maakt", zegt Luc Ardies. "Ook de bakker en de buurtwinkel dus. Onze leden weten dat niets doen geen optie is. Eens die eerste stappen gezet, kunnen we nog evalueren of er een totaal verbod moet komen op de kassazakjes."

De handelaars willen wel de plastic zakjes voor groenten en fruit ontzien, 'want daar zijn nog geen alternatieven voor'. Unizo heeft zijn plan 'zo goed als klaar', maar zegt dat het Vlaams Parlement dit nog moet goedkeuren. "De overheid zal een prijs moeten zetten op de plastic zakjes, want wij mogen dat niet", zegt Ardies. De handelaars rekenen ook op Vlaanderen om een sensibiliseringscampagne uit te rollen. De sector kijkt ondertussen hoe ze ook het gebruikte plastic beter kan sorteren. Ook afvalverwerker Fost Plus stelt vandaag een actieplan voor om de inzameling van plastic verpakkingen via de blauwe pmd-zak uit te breiden.

Gerelateerde artikels

Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?

Actueel

Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy