Mei plasticvrij: hoe terecht is vrees voor besmette groenten en fruit?


Coronacrisis

Kiezen voor verpakking: in de strijd tegen eenmalige verpakkingen en wegwerpplastic is dit een stap terug. Vorig jaar evolueerden we nog met z’n allen, klant en supermarkt, weg van wegwerpplastic naar meer duurzaam en herbruikbaar. 

Dan rijst de vraag: hoe terecht is dat? Hoe terecht is de voorkeur voor voorverpakt vers voedsel? Loop ik meer kans om het coronavirus op te lopen van een losse appel dan een verpakte? En loop ik sowieso kans besmet te raken door mijn appel uit de supermarkt?

Professor Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen, is heel duidelijk: “Die vrees is helemaal onterecht. We moeten ons gezond verstand gebruiken. Verse druppels die je in je gezicht kan krijgen, daar gaat het om. Daarin zit het risico.”

“Meer en meer mensen in de supermarkt dragen intussen een mondmasker, dus druppeltjes van hen komen niet in de buurt van het fruit of de groenten,” legt professor Van Damme uit. “En ook zonder mondmasker is het risico op besmetting op eten klein. Als er toch druppels zouden zijn terechtgekomen op groenten en fruit, dan zal mogelijk virus daarop eerst en vooral niet lang overleven.”

Info-coronavirus.be
Dat is ook wat we lezen op de website info-coronavirus.be, bij de vraag of ik besmet kan raken via eten: “Tot op heden is voeding niet geïdentificeerd als een bron of manier waarop het virus wordt overgedragen. Bovendien zijn coronavirussen niet erg resistent in de omgeving. Deze virussen worden snel geïnactiveerd als ze op oppervlakten terechtkomen. De kans dat een consument via voedsel besmet raakt met het Covid-19 virus, is op basis van de huidige kennis dan ook zeer onwaarschijnlijk en niet aangetoond.”

Bron: vrt.be

Nog vragen? 
Ann Wayenberg en Veronique Bert, onze experts voedselveiligheid en hygiëne, staan de Buurtsuper.be-leden in deze hectische corona tijden bij met raad en daad. Indien jij ook vragen of twijfels hebt, aarzel dan niet om hen te contacteren via veronique.bert@unizo.be en ann.wayenberg@unizo.be

Gerelateerde artikels

Code geel in aantocht?
Eindelijk van mondmaskers verlost?
Corona Stress Scan

PMO

Corona Stress Scan

3 min.

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy