(Met plezier) langer werken


Werkgevers moeten aandacht hebben voor de randfactoren die het pleziergehalte verhogen. “Willen we de vergrijzing betaalbaar houden, moet we werknemers gemotiveerd krijgen én houden”, beklemtoont professor Johan Albrecht (UGent) bij wijze van conclusie naar aanleiding van de Gallup enquête. Professor Johan Albrecht : “Wil straks iedereen nog een degelijk pensioen ontvangen, zullen we met z'n allen langer en harder moet gaan werken, zo luidt het telkens. Alleen zien veel werknemers dat niet zitten.”

Albrecht haalt er enkele hallucinante cijfers bij. Volgens een Gallup-bevraging - die in lijn ligt met andere enquêtes over het thema - is amper 10 procent van de Belgische werknemers echt gemotiveerd. 73 procent wordt als niet-geëngageerd of veeleer onverschillig beschouwd. Die groep doet zijn job vooral zodat er op het einde van de maand een loon wordt gestort. Maar misschien nog meer verbijsterend: 17 procent van de Belgische werknemers heeft zo'n hekel aan zijn job dat hij de werking van het bedrijf in de praktijk saboteert, bijvoorbeeld door geen verandering te willen accepteren.

In Noorwegen, misschien ook niet toevallig één van de gelukkigste landen ter wereld, is 17 procent van de werknemers echt gemotiveerd aan de slag”, aldus Albrecht. Hij beklemtoont dat het vooral zaak wordt de groep gemotiveerde werknemers in ons land de komende jaren fors te vergroten, “in plaats van iedereen zomaar te verplichten langer en harder te werken”.

Gemotiveerde werknemers zijn immers minder vaak afwezig en veel productiever. Bedrijven met veel geëngageerde werknemers zijn veel rendabeler en groeien sneller. Goed voor de economie én voor de Belgische schatkist, dus. “Mensen graag doen werken, zal de vergrijzing betaalbaar maken.” Maar meer werknemers gemotiveerd krijgen: dat is sneller gezegd dan gedaan. Dat geeft Albrecht ook toe. “Dat regel je niet in enkele jaren tijd. Er moet dan bijvoorbeeld veel meer aandacht komen voor een doordacht personeelsbeleid, waarbij bedrijven beter zorg dragen voor hun menselijk kapitaal. Vandaag wordt er nog te veel menselijk talent verspild. Het aanpakken van randfactoren is volgens Professor Albrecht eveneens belangrijk.

Een PMO onderzoek in samenwerking met ‘Pleziercoach’ Yvan Dierickxsens heeft uitgewezen dat in de winkelsector ‘collegialiteit’ of met andere woorden ‘Toffe collega’s’ de belangrijkste randfactor is. Op de vraag “Waarom heb jij plezier op het werk?” antwoordt 68% “Ik vorm samen met mijn collega’s een hecht team” en 45% “Ik heb collega’s die ik echt als vrienden kan beschouwen”.

Geïnteresseerd in de PMO-opleiding ‘Plezier op het werk werkt!’ van Yvan Dierickxsens: mail wendy.labie@pmocvba.be

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy