Minimumlonen optrekken? Ja, maar voorzichtigheid geboden!


Maar de eisen die de socialistische vakbond ABVV vandaag stelt, door middel van hun actie 'Voor meer koopkracht en tegen ongelijkheid’, zullen averechtse effecten hebben. UNIZO en de bij haar aangesloten organisatie Buurtsuper.be, die straks ook de sectorale onderhandelingen moet aanvatten, benadrukken dat zij voorstander zijn om betrokken werknemers meer te laten verdienen. Maar de rendabiliteit van de werkgevers mag daar niet onder lijden, want dit zou ontegensprekelijk de tewerkstellingskansen van laaggeschoolden kelderen.

De sectoren die het meeste laaggeschoolden tewerkstellen zijn niet alleen diegene die lage winsten genereren, maar daar krijgen ook veel laaggeschoolden en kansengroepen de kans om aan de werkloosheid te ontsnappen. Een te grote stijging van het minimumloon kan in die context de genadeslag betekenen voor zowel werknemers als werkgevers.

In de Nationale Arbeidsraad bestuderen de sociale partners scenario's om het minimumloon verder te doen stijgen dan de 1,1% die voorzien was in het IPA (Inter-professioneel Akkoord). Er is dan ook een concreet voorstel nodig om negatieve effecten voor de werkgevers te vermijden. Dat was trouwens overeengekomen in de Nationale Arbeidsraad. De compensatie kan bijvoorbeeld de vorm aannemen van een nieuwe bijdragevermindering voor werkgevers in de categorie van de lage lonen. In de plaats van het bruto minimumloon te verhogen kan de overheid ook de sociale en fiscale lasten voor de werknemer verder verminderen om 'werken meer te laten lonen'.

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy