Minister Demir wil bankautomaat in de buurt van elke Vlaming


Minister van Plattelandsbeleid Zuhal Demir (N-VA) wil dat 95 % van de Vlamingen een automaat heeft op maximaal vijf kilometer van de woning. “Op het eerste gezicht lijken die criteria geschikt om ook op het platteland voldoende mensen te kunnen bereiken”, zei ze hierover in haar antwoord op een vraag van Joris Nachtergaele (N-VA).

Joris Nachtergaele: “De aanwezigheid van een cash­automaat is vaak essentieel voor het voortbestaan van de horeca en de handel in de buurt.” Hij vindt dat de overheid een rol moet spelen om ook voor de laatste 5 % te zorgen voor voldoende dekking.

Buurtsuper.be waarschuwde eerder al voor de tendens dat steeds meer gemeenten zonder geldautomaat vallen. In deze context is het des te opvallender dat verschillende buurtsupermarkten, die sinds lange tijd een geldautomaat in hun winkel ter beschikking stellen, twee jaar geleden werden teruggefloten door de FOD Binnenlandse Zaken. 

De FOD oordeelde dat de betrokken buurtsupers niet beschikten over een vergunning die, strikt wettelijk gezien, noodzakelijk is om ‘geldtransporten’ te doen. De verplaatsingen van de geldautomaat vooraan in de winkel naar de beveiligde kluis een tiental meters verderop, werd als ‘geldtransport’ beschouwd en kon dus niet langer.

Buurtsuper.be is er van overtuigd dat geldautomaten in winkels maatschappelijk gezien een oplossing bieden voor de minder mobiele bevolking. Maar ook de buurtsuper zelf heeft voordeel bij de installatie van zo’n ATM automaat. De hoeveelheid cash geld in de supermarkt slinkt gevoelig en de zaakvoerder moet niet langer zelf het cash geld naar de dichtstbijzijnde bank brengen.

Buurtsuper.be hoopt dus dat de volgende regering één en ander kan rechttrekken.

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy