Mondmasker-incident in Deinze helaas geen alleenstaand geval

Nieuws

De burgemeester van Deinze wou elke inwoner die een supermarkt bezoekt, verplichten om een mondmasker te dragen. Hij werd echter teruggefloten door de gouverneur. Maar Buurtsuper.be stelt helaas vast dat dit geen alleenstaand geval is.

De burgemeester van Deinze wou elke inwoner die een supermarkt bezoekt, verplichten om een mondmasker te dragen. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft daarop aan de Oost-Vlaamse gouverneur gevraagd om de burgemeester terug te fluiten. “Het ministerieel besluit is duidelijk: mondmaskerdracht is aanbevolen maar het is in deze fase niet de bedoeling om de maatregelen strenger of minder streng uit te voeren”, aldus De Crem.

Buurtsuper.be vindt het incident typerend voor wat er momenteel gebeurt in veel andere steden, gemeenten en politiediensten. Vele onder hen leggen, naar eigen interpretatie, bijkomende maatregelen op.

Ministerieel Besluit 
Het MB dat de maatregelen voor onder meer supermarkten bepaalt, stelt een resultaatverbintenis voorop die eruit bestaat dat de ‘social distancing’ van 1,5 m ten allen tijd wordt gegarandeerd. Daarnaast geldt nog altijd de maximale 30 minuten bezoektijd en tot gisteren was er ook een verplichting om alleen te winkelen.

De wetgever maakt de zaakvoerders verantwoordelijk en verplicht ze om maatregelen te nemen die zij, gelet op hun specifieke situatie (infrastructuur van de winkels, aantal medewerkers, enz.), het beste kunnen toepassen om die ‘social distancing’ te doen respecteren.

Buurtsuper.be-leden doen dat op verschillende manieren: een beperkt aantal winkelkarren ter beschikking stellen, klanten een bepaalde routing door de winkel opleggen, vloerstickers, affiches of audio boodschappen die klanten nog eens expliciet wijzen op de ‘social distaning’, plexi wanden aan de kassa plaatsen, enz. Veel buurtsupermarkten hebben bijkomend personeel geëngageerd dat zich specifiek bezighoudt om die ‘social distancing’ door klanten te doen respecteren. Zo is er nog vaak personeel aan de ingang dat de toegang regelt of in de winkel zelf waakt over de toepassing van de regels.

Bijkomende regels 
Niettegenstaande al die inspanningen stelt Buurtsuper.be vast dat tijdens de coronacrisis verschillende gemeenten en politiediensten - op straffe van boetes - bijkomende regels opleggen die geen wettelijke grond hebben. 

“Het kan niet de bedoeling zijn dat maatregelen die de ene supermarkt vrijwillig toepast om die ‘social distancing’ te garanderen, door de politie meteen verplicht wordt opgelegd aan alle andere supermarkten uit die gemeente. En dat is precies wat er vandaag in vele gemeenten gebeurt”, aldus Buurtsuper.be.

Buurtsuper.be stelt dat zo’n aanpak alleen maar meer verwarring zaait en een bijkomende druk en stress oplegt aan zaakvoerders en winkelpersoneel. Zij hebben nota bene vanaf het eerste uur hun uiterste best gedaan om de samenleving doorheen een moeilijke periode te loodsen.

We wensen gemeenten en politiediensten, die de wetgeving wél correct toepassen en zelfs de ondernemers en personeel een handje hebben toegestoken tijdens de coronacrisis, van harte te bedanken voor de geleverde inspanningen.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2289)

Hoe rendabel zijn zelfstandige supermarkten?

Nieuws

Tijdens de coronacrisis hebben veel buurtsupermarkten mooie omzetcijfers neergezet. Maar verkoopcijfers zeggen niet alles. En wat als straks de coronastorm weer gaat liggen? Luc Roesems, bedrijfseconomisch expert bij PMO cvba voert jaarlijks een rendabiliteitsanalyse uit bij zelfstandige buurtsupermarkten. Hij legt een aantal pijnpunten bloot.
Lees meer ››