Namaak kost jaarlijks 2 miljard euro en 8000 jobs


In 2013 was 5% van de Europese import namaak, vorig jaar was dat 6,8% en dit jaar 7%. Dat blijkt uit een rapport van de OESO en het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Opvallend: wereldwijd zijn nepgoederen goed voor 'maar' 3,3% van de handel.

Daaruit mogen we echter niet concluderen dat Europa het mekka is voor de imitatiemaffia, zegt Yousaf Jaouhar van de FOD Financiën. "Er is pas sprake van namaak als er een inbreuk is op het intellectuele eigendomsrecht. De Europese lidstaten zien er ook daadwerkelijk op toe dat alle merken die hun rechten hebben laten registreren, beschermd worden. Dat is in derdewereldlanden vaak wel anders."

Het EUIPO schatte in zijn recentste analyse dat België jaarlijks 2 miljard euro aan omzet misloopt door de handel in nepspullen. Die gaat ook ten koste van 8.000 jobs, onder meer in fabrieken en distributiecentra. Zo'n 85% van de namaakproducten in ons land is afkomstig uit China of Hongkong. Daar bulkt het van de clandestiene fabrieken, waar erg jonge kinderen moeten werken in abominabele omstandigheden. Je treft de namaakartikelen onder meer aan in kleine winkeltjes, op straat en op markten, maar net zo goed (en steeds meer) via het internet. In dat geval worden de goederen in individuele pakketjes verzonden, waardoor ze moeilijker te onderscheppen zijn. Wie een paar Adidas-sneakers bestelt voor pakweg 15 euro en toch betrapt wordt, is niet alleen z'n geld en z'n schoenen kwijt, maar riskeert ook een schadeclaim.

Buurtsuper.be heeft de afgelopen twee jaar acties georganiseerd onder de slogan “Geloof niet in sprookjes. Namaak bestaat!” Klik hier voor meer info. 

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy