Nederlandse retail groeit nog maar kampt met personeelstekort

Nieuws

De Nederlandse detailhandel kan in 2019 en 2020 opnieuw omzetgroei verwachten, maar minder dan dit jaar. Voor beide jaren kunnen retailers een groei van zo’n twee procent verwachten, schrijft ABN Amro volgens onze collega’s van RetailNews.

Dit jaar bedroeg de omzetgroei van de detailhandel nog drie procent. Het inkomen van huishoudens neemt in 2019 minder snel toe en hetzelfde geldt voor de consumptie.

Daarnaast neemt het consumentenvertrouwen de laatste vijf maanden op rij af. De gedaalde score over het economisch klimaat kan volgens ABN te maken hebben met zaken als de Brexit-perikelen en het vooruitzicht van een tragere economische groei in Nederland. Tegelijkertijd is de consument ook voorzichtiger over de eigen financiële situatie, mogelijk vanwege het vooruitzicht van een minder sterke stijging van het besteedbaar inkomen.

Maar personeelstekort is hét groeiend probleem in de Nederlandse retail, signaleert ABN. In het vierde kwartaal van 2018 ziet zestien procent van de detailhandelaren het tekort aan personeel als belemmering. Dit is fors meer dan een jaar eerder, toen dan nog zes procent was. Eind 2016 ging het nog maar om twee procent.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1382)

Interview met schrijver van hét marketingboek van 2018

Nieuws

Super magazine sprak met Rachid Lamrabat. Hij helpt bedrijven om hun marketing af te stemmen op de nieuwe consument. Zijn boek ‘Etnomarketing’ werd verkozen tot BAM Marketing Book of the Year 2018. Hij is spreker op ons marketingcongres in april. Lees hier, bij wijze van voorproefje, alvast het interview...
Lees meer ››