Nieuwe coronamaatregelen van de superkern


Coronacrisis
Belangenbehartiging

Zo is er de investeringsaftrek of een fiscaal voordeel waarbij een bedrijf een bepaald percentage van de waarde van zijn investeringen kan aftrekken van de belastbare winst. Hiervoor gelden drie voorwaarden die voor zelfstandige supermarkten belangrijk zijn. Om in aanmerking te komen voor de investeringsaftrek mag een bedrijf slechts een van deze criteria overschrijden:
-       de onderneming heeft minder dan 50 werknemers 
-       de jaaromzet (excl. btw) is beperkt tot 9 miljoen euro 
-       het balanstotaal bedraagt hoogstens 4,5 miljoen euro 

De investeringsaftrek van 25 % geldt voor alle investering in vaste, afschrijfbare activa die gebeuren tussen 12 maart en 31 december 2020. Dit jaar lag de investeringsaftrek standaard op 8 %. Voor investeringen in digitale activa bedroeg de aftrek 13,5 % en voor investeringen in de beveiliging van beroepslokalen 20,5 %. 

Daarnaast is er de uitbreiding van de taxshelter naar alle kmo’s. De taxshelter was initieel een fiscaal vriendelijke manier om in starters en scale-ups te investeren. De investeringen kunnen eenmalig fiscaal worden afgetrokken ten belope van 30 of 45 %, afhankelijk van of het om een kleine vennootschap of een microvennootschap gaat.

Dat systeem wordt nu, mits enkele aanpassingen, uitgebreid naar alle kmo’s die een minimaal omzetverlies van 30 % lijden in de periode tussen 14 maart en 30 april, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De ondernemingen kunnen maximaal een bedrag van 250.000 euro ophalen. Burgers die investeren via de taxshelter krijgen een belastingvermindering van 20 % op een maximaal bedrag van 100.000 euro. 

Dan is er nog de opschorting van de betalingen van de btw. Normaal moet dat voorschot worden betaald op 20 december. De volledige btw voor de laatste periode moet nu betaald worden op de twintigste dag na het afsluiten van de laatste periode. Dat is op 20 januari 2021. 

Een maatregel waar UNIZO en Buurtsuper.be het moeilijk mee hebben is de herinvoering van de landingsbaan vanaf 55 jaar. Nu bedroeg die 57 jaar. 

Tot slot kunnen bedrijven in moeilijkheden tot juni 2021 een collectieve arbeidsduurvermindering van een vierde of een vijfde invoeren (werkgevers krijgen daarvoor een RSZ-korting, waarvan ze een deel moeten gebruiken als looncompensatie voor de werknemer) en kunnen ze ook gebruikmaken van het coronatijdskrediet, waarbij de arbeidsduur met de helft of een vijfde daalt. 

Het systeem van tijdelijke werkloosheid door corona is nog tot eind augustus van kracht. Nadien zal er een overgang komen van tijdelijke werkloosheid door corona-overmacht naar de klassieke economische werkloosheid. Die overgangsformule kan alleen worden gebruikt door bedrijven die hun omzet met minstens 10 % zagen dalen. In die nieuwe formule zal de werknemer 70 % van zijn laatste geplafonneerde loon ontvangen en zal hij twee dagen per maand een nog nader te bepalen opleiding moeten volgen. 

De superkern heeft ook beslist dat tussen 1 mei en 31 augustus werknemers en zelfstandigen met kinderen kunnen gebruikmaken van het corona-ouderschapsverlof. De superkern besliste dat voor eenoudergezinnen en gezinnen met een kind met een beperking de mogelijkheid nog tot 30 september wordt verlengd. De uitkering wordt in die periode verhoogd van 125 naar 150 % van de basisuitkering voor ouderschapsverlof.

Nog vragen? 
Aarzel dan niet om contact op te nemen met Buurtsuper.be via info@buurtsuper.be. Volg zeker ook onze website www.buurtsuper.be voor het meest actuele nieuws van de sector! 

Check www.unizo.be/corona of bel naar het gratis nummer 0800/20.750 voor alle andere ondernemersvragen over de coronacrisis.

 

Gerelateerde artikels

Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit
“Blijkbaar is in dit land een postman meer waard dan een ondernemer”
“Tabaksplan is ongrondwettelijk en schept gevaarlijk precedent"

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy